Vložil lake, 27. Listopad 2013 - 6:02

Pane honzad8,
když kupujete ojetý automobil, také „nemáte nárok“ na předložení technického průkazu vozidla – ale přesto jej vyžadujete. A pokud auto techničák nemá, pak prostě vůz nekoupíte. Nikdo nekupuje automobil bez technického průkazu, a to jde o částky 10× či 20× nižší než je byt. To jenom kupci bytů v ČR jsou neuvěřitelně naivní a nepožadují od prodávajících ani základní informace a dokumenty. Dokonce ve většině SVJ výbory ani netuší, že by SVJ mělo dlouhodobě plánovat opravy a údržbu domu.

Dlouhodobé plánování je uzákoněno pro společenství vlastníků (Homeowners' Associations) v jiných státech, např. v USA. Psal jsem zde opakovaně o Reserve Study: http://www.portalsvj.cz/stitky/…. Psalo se zde o předpokládaných nákladech: http://www.portalsvj.cz/stitky….

V České republice jsou vlastníci jednotek povinni vždy přispět na správu domu (§ 15 odst. 1 ZoVB). Zálohy na tento účel však jsou povinni skládat pouze pokud to shromáždění schválí a pouze na předpokládané náklady, které bude NUTNÉ vynaložit (§ 15 odst. 2 ZoVB). Zákonodárce nenapsal, že by vlastník byl povinen hradit na zálohách cokoliv si řekne výbor, ani nenapsal, že jste povinen platit tolik, kolik si naslepo a bez důvodu odsouhlasilo shromáždění.

Pokud po Vás někdo požaduje „20 Kč/m2“ a není schopen říci na jaké NUTNÉ budoucí náklady je ta částka určena, pak zřejmě nejde o náklady nutné a Vy nejste povinen hradit zálohově vůbec nic. To bude problém v SVJ, které nedokázalo sestavit a předložit ke schválení dlouhodobý plán správy, provozu a oprav domu, a dlouhodobý finanční plán (Reserve Study).

Je samozřejmé, že obezřetný kupující si zjistí předem informace o stavu domu, dále o částkách, které jsou složeny na zálohách na správu, o účelu těchto záloh. Nechá si od prodávajícího předložit dlouhodobý plán hospodaření a dlouhodobý plán oprav domu. Obezřetný kupující si také zajistí v kupní smlouvě převedení pohledávky vůči SVJ (plynoucí z úhrady záloh prodávajícím) na svou osobu.

A pokud ty informace neexistují, nebo je výbor odmítá prodávajícímu předat, pak obezřetný kupující podstatně sníží nabídkovou cenu, nebo si byt v takovém zakletém domě nekoupí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.