Vložil Anonymous, 9. Únor 2008 - 23:06

Tak to je přesně ta anomálie v Česku. Lidé dají statisíce a více do pořízení vlastního bytu a potom je jim i několik let jedno, jak se s jejich majetkem hospodaří. Na druhé straně jsou schopni reklamovat u zaměstnavatele pár desítek korun, které se jim nezdají na jejich výplatní pásce.

Ale k věci: Rozúčtování jednotlivých druhů záloh na vlastníky musí být prováděno, pokud to máte ve smlouvě. Žádný zákon to nepředepisuje. Vzorové stanovy z roku 2000 podobné ustanovení měly, ale novější z roku 2004 už je nemají. Prý to bylo pro realitní kanceláře a bytová družstva příliš náročné. Takže záleží na tom, z jakých vzorových stanov jste opisovali.

Rozúčtování jednotlivých druhů záloh v tabulkách je poměrně jednoduché. Každé SVJ si to může sledovat samo. Kromě služeb jsou všechny zálohy rozdělovány podle spoluvlastnických podílů, nestanoví-li dohoda něco jiného. Takže např. úvěr ve výši nesplaceného 1 mil. Kč rozdělíte na vlastníky během sekund, pokud si 1 mil. Kč (nebo jinou nesplacenou částku) vynásobíte spoluvlastnickými podíly (zjednodušeno).

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.