Vložil lake, 18. Listopad 2013 - 16:08

Popíšu běžný postup v běžném SVJ, které neexperimentuje s účetnictvím, a jehož výbor si neplete pojmy. Popíšu to v běžné řeči, aby rozuměli i ti, kdo se neorientují v účetních postupech.

  1. Vlastníci odhlasují rozsáhlou opravu, avšak nemají na ni všichni peníze.
  2. SVJ jim nabídne překlenovací půjčku – to je služba, kterou využijí pouze někteří. Ostatně do přijetí půjčky nemůže SVJ nutit všechny (někteří nechtějí hradit zvýšené náklady spojené s úvěrem).
  3. SVJ uzavírá individuální smlouvy o půjčce se splátkovým kalendářem. Součástí smlouvy je ujednání, že celý zůstatek dluhu je splatný, jakmile dlužník přestane být vlastníkem jednotky, nebo neuhradí některou splátku.
  4. Kdo chce hradit v hotovosti, složí nyní částku na účet SVJ jako krátkodobou zálohu.
  5. SVJ objednává opravu domu u zhotovitele.
  6. Oprava je dokončena, předána a faktura vystavena. SVJ rozúčtuje náklad na opravu a předává vlastníkům předpis příspěvku na správu domu (§ 15 odst. 1 ZoVB). Závazek vlastníků se tím stává splatným.
  7. Kdo uhradil zálohu, obdrží konečné vyúčtování a přeplatky/nedo­platky jsou s ním vypořádány.
  8. Kdo chtěl splácet, zahajuje splácení příspěvku na správu domu podle splátkového kalendáře. Uhradí SVJ celkem kromě jistiny samozřejmě i veškeré náklady na sjednání úvěru, vedení úvěrového účtu, měsíční poplatky bance a úroky.
  9. Pokud některý dlužník přestane splácet, SVJ okamžitě vymáhá.
  10. Jestliže dlužník prodá jednotku, SVJ okamžitě vymáhá – samozřejmě na dlužníkovi.
  11. Jestliže si dlužník při prodeji jednotky sjedná s kupujícím přechod dluhu na nabyvatele jednotky, oznámí to věřiteli (SVJ), společenství vyjádří souhlas se změnou v osobě dlužníka a dále splácí již nový vlastník jednotky. Bývalý vlastník je tím vyvázán ze všech povinností spojených se splácením. Tato smlouva musí být podle zákona písemná.

Ve schematu není pro zjednodušení probrán vztah mezi SVJ a bankou, neboť sem ani nepatří. Přijetí ani vracení úvěru není nákladem či výnosem na správu domu. SVJ si z banky čerpá peníze pro udržení své finanční bilance – cashflow. Vlastníků jednotek se toto nijak netýká (kromě toho, že ručí za závazky společenství ze zákona).

V popisu nenajdete ani slovo o zálohách na správu domu (§ 15 odst. 2 ZoVB), protože celá akce nemá s těmito zálohami vůbec nic společného.

Dále pro zjednodušení neprobírám otázku utvrzení pohledávky (smluvnáí pokuta při nesplácení), ani otázku zajištění, je-li požadováno.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.