Vložil lake, 7. Listopad 2013 - 14:22

„Případným prodejem bytové jednotky novému vlastníkovi, je novému vlastníkovi zcela logicky připsán skutečný, tedy nulový zůstatek na účtu záloh“

Samozřejmě. Nový vlastník má VŽDY nulový počáteční stav záloh na správu, neboť dosud nic neplatil. Jak jednoduché! A stejně je tomu tak samozřejmě i v případě, že předchozí vlastník hradil své zálohy pečlivě a včas.

„… a pohledávka za původním vlastníkem je z mimorozvahové evidence vyřazena.“

To je nesmysl. SVJ vede účetnictví, nikoliv pouze daňovou evidenci. Má-li SVJ pohledávku za vlastníkem na základě § 15 odst. 2 ZoVB, je povinno o ní účtovat od okamžiku vzniku. To jest od okamžiku, kdy výbor nebo pověřený vlatník oznámil vlastníkovi jednotky výši a splatnost částky. Pokud SVJ o pohledávkách neúčtuje, dopouští se závažného zkreslení. Takové účetnictví neposkytuje pravdivý obraz o jmění a majetkových poměrech právnické osoby.

Podotýkám, že SVJ je podle § 9a ZoVB oprávněno vlastním jménem vymáhat plnění povinností uložených vlastníkům jednotek k tomu příslušným orgánem společenství podle tohoto zákona. Nejde tedy ze strany SVJ o pouhý výběr záloh pro jinou osobu. O zákonem uložené platební povinnosti vlastníka jednotky SVJ účtuje. Přechod vlastnictví jednotky na jinou osobu nemá žádný vliv na pohledávky, které vznikly v době, kdy osoba byla vlastníkem jednotky.

Zase jeden popletený účetní. To už je po paní P. a paní L. třetí …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.