Vložil lake, 24. Říjen 2013 - 16:47

Paní PeDuPles, napsala jste: "... buď může společenství prostřednictvím shromáždění odsouhlasit opravu a její splácení úvěrem z běžných záloh na správu (banky jinou možnost v podstatě neposkytují a důkazy důsledně požadují), nebo tuto kompetenci nemá."

Takže se ptáte na tři zcela odlišné věci, které ale nenápadně mícháte dohromady, jako by šlo o věc jedinou:
1. zda shromáždění může odsouhlasit opravu,
2. zda shromáždění může odsouhlasit, aby si SVJ vzalo úvěr,
3. zda shromáždění může odsouhlasit, aby se ze záloh vybíraných podle zákona na budoucí náklady správy domu hradily dříve vzniklé pohledávky za konkrétními osobami.

Odpovědi:
1. Ano. Hlasovací kvórum viz § 11 odst. 5 ZoVB.
2. Možná. Podle ZoVB s tím nemá shromáždění nic společného. Tato věc je ze zákona v kompetenci výboru, pokud stanovy nesvěří tuto záležitost shromáždění. Podle ojedinělého judikátu je k přijetí úvěru nutný souhlas tříčtvrtinové většiny, neboť všichni VJ se na základě přijatého úvěru stávají ručiteli za závazky právnické osoby.
3. Ne. Shromáždění nemá takovou pravomoc. Na již vzniklé náklady SVJ je oprávněno vybírat příspěvky. Pokud dlužníkům poskytne splátkový kalendář, je to rozhodnutí SVJ. Nepojistit si v takovém případě splátky smlouvou je neodpustitelná lehkomyslnost. Pokud SVJ dokonce přestane na dlužnících vymáhat, jakmile se odstěhují z domu, to už je poškozování právnické osoby.

Zálohy jsou ze zákona určeny k tomu, aby vlastník jednotky, který "vybydluje" dům, se podílel na úhradě nákladů, které bude nutné v budoucnu vynaložit na správu. Například na tvorbu zálohové rezervy pro budoucí nutné opravy a údržbu domu, nebo na běžnou činnost správy. Zálohy nelze vybírat k tomu, aby se vzápětí zpronevěřily na úhradu minulých dříve vzniklých závazků vůči bance, ani nejsou určeny na sanování nevymáhaných pohledávek za bývalými vlastníky jednotek, kterým SVJ kdysi zdarma opravilo dům, ale platit od nich nechce vůbec nic.

Pokud vlastníkům jednotek otevřeně sdělíte pravdu a každý z nich vysloví souhlas, proč ne. Půjde o rozhodnutí každého vlastníka jednotky. Sdělte tedy vlastníkům jak se věci mají.

Milí vlastníci, SVJ provedlo nákladnou opravu, na ktyerou nebyly našetřeny prostředky. Ale výbor se vykašlal na vymáhání příspěvků od dlužníků. Museli jsme si vzít k úhradě úvěr a nemáme teď z čeho jej zaplatit, protože výbor se vykašlal i na vymáhání příspěvků vzniklých z této opravy. Některé dlužné částky jsou už nevymahatelné pro promlčení. Takže milí noví vlastníci jednotek, zaplaťte nám za naše dlužníky. Z dobrého srdce nám věnujte, co se nám už nechce po dlužnících vymáhat. Víte, kolik by s tím výbor měl práce, teď, když už se dlužníci odstěhovali a peníze z prodeje bytu utratili? Cože? Vy to nechcete dobrovolně platit??? No to je neslýchané! To jsme vám to radši měli potichu započítat do předpisu záloh, jako jsme to dělali dřív. Stejně byste houby poznali, hejlové.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.