Vložil lake, 24. Říjen 2013 - 9:43

Ano, paní PeDuPles se v účetnictví vyzná. Čím více se vyznáte v účetnictví, tím lehčí je pro vás provádět s ním různé švindly a machinace. Paní PeDuPles vede účetnictví způsobem, který přímo umožňuje ty podvody, o kterých zde píšu. Už jsem ji na to upozornil jinde.

Závazek SVJ nevzniká teprve okamžikem úhrady každé jednotlivé splátky úvěru. To je směšný názor.

  1. Závazkový vztah mezi SVJ vznikl v okamžiku, kdy skupina vlastníků odhlasovala na shromáždění opravu domu. Součástí závazku je povinnost tohoto okruhu spoluvlastníků uhradit náklady na budoucí opravu. Viz judikatura ÚS a NS.
  2. Závazkový vztah mezi SVJ a zhotovitelem díla vznikl v okamžiku, kdy společenství podepsalo smlouvu se zhotovitelem o opravě. Součástí závazku je povinnost SVJ uhradit náklady na opravu, kterou zhotovitel v budoucnu provede. Zda se závazek v tomto okamžiku již objeví v účetnictví závisí na způsobu účtování SVJ.
  3. Dluh SVJ plynoucí ze závazku č. 2 se stal splatným po dokončení prací, zpravidla v okamžiku, kdy dodavatel vyzval k úhradě konečné částky; bývá určeno i datum splatnosti. Bylo třeba nejpozději v tomto okamžiku zavést do účetnictví závazek SVJ vůči zhotoviteli, a to v plné výši.

Pouze tato v účetnictví řádně zachycená částka je nákladem na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB. A uhradí ji ty osoby, které si práci od SVJ objednaly usnesením shromáždění, viz bod 1.

Že SVJ neuhradilo částku věřiteli převodem či v hotovosti, nýbrž nechalo za sebe plnit banku na základě smlouvy o úvěru – to je technická záležitost, která nemá se správou domu naprosto nic společného. To je vnitřní věc SVJ – právnické osoby.

Náklady spojené s úvěrem je SVJ povinno přenést na skupinu vlastníků, kteří si objednali opravu, avšak byli to neplatiči – bez peněz a neschopní dostát svému zákonnému závazku podle § 15 odst. 1 ZoVB. Neskládali ani zálohy předem podle § 15 odst. 2 ZoVB. V podstatě tedy vytunelovali SVJ – právnickou osobu. Věděli, že nejsou schopni uhradit příspěvek na správu vzešlý z provedení opravy, ale přesto přikázali právnické osobě, aby za ně „tahala kaštany z ohně“ a zajistila si nějak jinak ty peníze, které oni sami neposkytli, i když ze zákona k tomu byli povinni.

Nemám vůbec nic proti využití bankovních instrumentů (půjčky a úvěry), ale nesmějí se stát předmětem podvodů s přesouváním úhrad na nic netušící jiné osoby.

Mne jako vlastníka jednotky nezajímá, že za SVJ někdo uhradil jeho dluh. Nezajímá mne, že SVJ dostalo najednou balík peněz od banky. Splátkami úvěru tyto peníze pouze vrací bance. Existující dluh se splátkami snižuje a na konci bude nula. To není žádný náklad na správu domu. Kdo tvrdí opak, měl by si přečíst nějakou příručku o účetnictví.

A jako nabyvatele jednotky mne už vůbec nezajímá, že SVJ si kdysi v minulosti vypomohlo nějakou půjčkou či úvěrem ke splnění úkolu, který provedlo pro jiné osoby. O všech nákladech je nutno účtovat v časové a věcné souvislosti. Jestliže SVJ provedlo určité práce na základě smluvního ujednání ve prospěch určité skupiny osob, pak samozřejmě má vymáhat veškeré své související náklady (včetně úroků z úvěru) na této skupině. Co je na tom nepochopitelného?

Já hradím náklady na správu, kterou SVJ vykonává pro mne, od okamžiku kdy jsem se stal vlastníkem. Nehradím náklady na správu, kterou SVJ před lety vykonalo pro jiné osoby. Nezajímá mne, že neschopný výbor od nich nevymáhá dostatečně tvrdě úhradu svých pohledávek.

Náklad na správu domu v minulosti vznikl, jeho výše je známa,známy jsou i osoby, které si opravu domu objednaly a pro které SVJ práci nechalo provést. Pouze paní PeDuPles švindluje zřejmě v účetnictví a nezahrnuje do něj skutečný náklad na opravu, ani skutečnou dobu vzniku závazku. Zřejmě v účetnictví paní PeDuPles nenajdete ani dluh vůči bance, který vznikl již v okamžiku čerpání úvěru podle smlouvy (tedy při úhradě opravy). Odložené splátky tohoto úvěru, které nejsou ani daňovým, ani účetním nákladem SVJ, pak označuje za „zálohy na budoucí správu domu“. Inu – švindl.
------------------------------------------------------------------------

Já už jen tiše zírám na to, jaké podvody se ve velkém provádějí a že to tolik lidí je ochotno „spolknout i s navijákem“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.