Vložil lake, 2. Říjen 2013 - 12:10

Pan JUDr. Petr Bezouška, PhD. se mýlí. Jeho tvrzení je stejně nesprávné, jako kdyby dnes tvrdil, že současná SVJ „jsou upravena Občanským zákoníkem 40/1964 Sb.“.

Právní skutečnost je jiná: v obecných záležitostech se každá osoba a každé SVJ dnes řídí stovkami zákonů, včetně Občanského zákoníku, ale upraveno je pouze jediným zákonem: 72/1994 o vlastnictví bytů. JUDr. Bezouška, PhD. si tedy zásadně plete pojmy v českém jazyce.

Stávající právnické osoby SVJ(2000) se po nabytí účinnosti NOZ budou řídit stovkami zákonů, včetně NOZ, který nahradí ObčZ, ale jsou a budou i nadále upraveny zákonem č.72/1994 o vlastnictví bytů. Ten jednoznačně určuje jejich vnitřní právní poměry. Na tom se nic nezmění, protože NOZ o této věci mlčí. Neexistují žádná ustanovení,která by v NOZ nahrazovala obsah ZoVB pro SVJ(2000).

Na stávající SVJ se samozřejmě použijí např. obecná ustanovení NOZ § 118 až 209 o právnických osobách, ustanovení o počítání času, prekluzních lhůtách, atd. Nikoliv však ustanovení o bytovém vlastnictví.

Závěr: Jde o buď neúplný, nebo protiústavní výklad v rozporu se zněním zákona. Viz nálezy Ústavního soudu Pl. ÚS 78/92, IV. ÚS 215/94, Pl. ÚS 21/96, I. ÚS 344/04. Autor názoru ignoruje konstantní judikaturu Ústavního soudu, který se jednoznačně vyjádřil k ústavně konformnímu způsobu zavedení nepravé retroaktivity.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.