Vložil lake, 5. Září 2013 - 17:49

Paní Martino,
upřesňujete dotaz tak, že po výboru je požadováno, aby odstranil černou stavbu (předpokládám, že ve společných částech domu).

Černá stavba je taková, která vyžadovala stavební povolení, avšak stavebník je nezískal. Nebo taková stavba, která vyžadovala ohlášení, avšak stavebník stavbu neohlásil. Otázkou je, zda se vůbec jedná o černou stavbu. To jste nenapsala.

Stavební zákon 183/2006 Sb. § 129
(1) Stavební úřad nařídí odstranění stavby (…) vlastníku stavby nebo s jeho souhlasem stavebníkovi stavby prováděné nebo provedené bez rozhodnutí nebo opatření nebo jiného úkonu vyžadovaného stavebním zákonem anebo v rozporu s ním, a stavba nebyla dodatečně povolena, (…).

Jak je z uvedeného zřejmé, odstranění „černé“ stavby uloží Stavební úřad vlastníkovi stavby. SVJ s tím nemá žádnou spojitost. Společenství je pouhý slouha vlastníků domu, který neodpovídá za stavební změny cizího majetku, jestliže není ani vlastníkem, ani stavebníkem.

Netřeba snad dodávat, že jednotlivý vlastník není oprávněn udílet SVJ rozkazy ohledně provádění stavební činnosti. Může požádat vlastníky jednotek a ti rozhodnou na shromáždění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.