Vložil lake, 17. Srpen 2013 - 15:23

Dojde-li k doručení listiny o poklesu spoluvlastnického podílu původního družstva na méně než 1/2 do dne 31. 12. 2013 včetně, nestane se vůbec nic. ZoVB s tímto poklesem nespojuje žádný právní účinek.

Počínaje dnem 1. 1. 2014 bude správce v tomto domě povinen postupovat podle § 24 odst. 2 návrhu zákona ST990 a vznikne mu povinnost svolat shromáždění k založení společenství.

Bohužel příslušná část ST990 je nesprávně formulovaná, jak jste se zmínil. Kdybych byl poslancem a měl k tomu poslanecký plat, navrhl bych příslušný pozměňovací návrh § 24 ST990 tak, aby obsahoval všechny myslitelné varianty. Moje úprava textu je vyznačena tučně:

Návrh textu ST990 § 24 odst. 2, navrhovatel: lake
"Bude-li po dni nabytí účinnosti tohoto zákona spoluvlastnický podíl správce uvedeného v odstavci 1 činit méně než jednu polovinu, svolá správce shromáždění vlastníků jednotek k založení společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“).
Je povinen tak učinit do 90 dnů ode dne, kdy mu budou doručeny listiny dokládající snížení jeho spoluvlastnického podílu, anebo do 90 dnů po dni nabytí účinnosti tohoto zákona, podle toho, který z těchto dnů nastal později. Neučiní-li to, může tak učinit kterýkoliv vlastník jednotky.
Návrh na zápis do veřejného rejstříku musí statutární orgán společenství podat nejpozději do 30 dnů ode dne založení společenství.“

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.