Vložil lake, 18. Srpen 2013 - 10:10

Opravuji své nesprávné vyjádření v příspěvku http://www.portalsvj.cz/…vych-prostor#…. Není pravdou, že by stavebník byl vždy povinen doložit souhlas 100% vlastníků jednotek v domě. Takovou povinnost byste měl pouze pokud změna stavby zasáhne společné části budovy. V takovém případě dokládá stavebník souhlasy osob, u kterých je „… přímo dotčeno vlastnické právo nebo právo vyplývající z věcného břemene dalších osob“ (zákon č. 184/2006 Sb. Stavební zákon, § 106 odst. 1).

Ve Vašem případě (školka v jednotce) je osobou oprávněnou požádat o změnu účelu užití stavby vlastník stavby, což je vlastník jednotky (§ 2 odst. 4 StavZ). Pokud nezasahujete do společných částí domu a stavba se nedotýká přímo vlastnických práv jiných osob, pak není Vaší povinností souhlas 100% dokládat a není to ani podmínkou pro rozhodování SÚ.
----------------------------------------------------------------------------

Stavební úřad je povinen stanovit podmínky, jakmile obdrží ohlášení stavby, nebo žádost o změnu způsobu využití stavby. Pokud žádost zamítne, musí své rozhodnutí odůvodnit. Pokud žádost usnesením odloží (pro nesplnění zákonných podmínek), musí své rozhodnutí odůvodnit.

Může se stát, že SÚ zamítne ohlášený stavební záměr a nařídí stavební řízení. To bude ovšem podstatně zdlouhavější pro velký počet účastníků, kterými budou vlastníci jednotek. Jejich případné námitky musí SÚ vzít v úvahu a rozhodovat o nich, doručovat, dodržet odvolací lhůty, atd. Ani v tomto případě nebude Vaší povinností obíhat je a škemrat o souhlasy.
----------------------------------------------------------------------------

Přípustné způsoby využití jednotky naleznete v katastrální vyhlášce č. 26/2007 Sb. (http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2007-26), viz příloha, bod 5.

Z hlediska provozu je bezvýznamné, že nepodléháte ministerstvu školství. Jste povinni dodržet technické normy a požární předpisy pro stavbu určenou jako zařízení pro předškoláky. Dále platí vyhláška 410/2005 Sb. o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých. Podrobněji nelze na základě Vašeho dotazu poradit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.