Vložil lake, 19. Srpen 2013 - 6:02

Miki, ptáte se: " Může výbor zaplatit opravu z prostředků schválených na střechu? Nepřijde někdo s tím, že on to platil na střechu a výbor se dopustil zpronevěry, když to použil?"

Zřejmě předpokládáte, že peníze na účtu SVJ mají nějakou mašličku s označením „jen na opravu střechy“. Takový názor může pramenit jedině z mylného přesvědčení, že se jedná o fond právnické osoby, který se vytváří na odděleném účtu a jehož způsob užití je pevně stanoven a nelze jej změnit.

Jenomže ono nejde o fond (z vlastních zdrojů), ale o prostředky přijaté zálohově (z cizích zdrojů). Tato aktiva nemají mašličku a SVJ je používá na svou činnost podle své potřeby. Přijaté zálohy nepodléhají u SVJ zdanění a společenství z nich tedy ani nemůže vytvářet žádné fondy. To jen neználci si to pletou, protože nevědí co jsou fondy v účetnictví.

Miki, měl byste jako statutár vědět, že o opravě motoru výtahu nerozhodne výbor, jak se nesprávně domníváte, ale rozhodne shromáždění podle § 11 odst. 5 ZoVB, to jest tříčtvrtinovou většinou všech. Výbor pouze realizuje rozhodnutí nejvyššího orgánu SVJ, o zpronevěře nemůže být ani řeči.
Pokud se pánovi z Vašeho příkladu nelíbí usnesení o motoru výtahu, má možnost obrátit se na soud podle § 11 odst. 3 ZoVB.

Může nastat jiná situace: SVJ provede na domě nějakou nutnou a neodkladnou opravu bez předchozího schválení shromážděním. Tím pouze plní předmět své činnosti (správu domu včetně oprav podle § 9 odst. 1 ZOVB). K úhradě vzniklých výdajů jsou ze zákona povinni všichni vlastníci jednotek (příspěvkem na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB). Úvahy o zpronevěře jsou mimo realitu. Viz Občanský zákoník § 415, § 417.

Napsal jsem vícekrát, že kdo používá nesprávný pojem „fond oprav“ a ještě tento nesmysl tvrdohlavě obhajuje, dělává zpravidla i jiné, závažnější chyby. Pane Miki, Vy jste toho pěkným příkladem:

  • pletete si cizí zdroje s vlastními zdroji,
  • pletete si vyúčtování s vypořádáním záloh,
  • píšete o fondu který v účetnictví nemůže existovat,
  • obhajujete platby naslepo bez účelu a bez možnosti kontroly, což je požadavek neplatný pro neurčitost,
  • nevíte jak se v SVJ rozhoduje o opravách.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.