Úprava předpisu svépomocí

Vložil lake, 15. Srpen 2013 - 6:26 ::

V jiné diskusi jsem uvedl známou skutečnost, že vlastník jednotky může sám opravit zjevnou chybu v předpisu plateb, který obdržel od SVJ. Jistý pan x se k tomu vzápětí vyjádřil takto: „Vaše rada „stanovte si své vlastní platby v souladu se zákonem“ je k pousmání. O výši plateb přece rozhoduje výbor, nebo shromáždění a ne tedy samotný vlastník.“ [1]
Kritizující pisatel udělal ve své větě hned dvě zásadní právní chyby.

• Za prvé: pisatel nezná zákon č. 40/1964 Sb. Občanský zákoník

40/1964 Sb. § 37
Právní úkon musí být učiněn svobodně a vážně, určitě a srozumitelně; jinak je neplatný. (…)
Právní úkon není neplatný pro chyby v psaní a počtech, je-li jeho význam nepochybný.

Občanský zákoník tedy umožňuje řešit „svépomocí“ případ, kdy vlastníkovi jednotky je předepsána nesprávná částka na správu, neodpovídající jeho spoluvlastnickému podílu. Jeho platební povinnost plyne přímo ze zákona (§ 15 odst. 1 ZoVB), takže o správné výši jeho příspěvku není sporu. Chybu v počtech prostě opraví a zaplatí částku, kterou si vypočetl sám v souladu se zákonem.

• Za druhé: pisatel nezná zákon č. 72/1994 Sb.

72/1994 Sb. § 15 odst. 1
Vlastníci jednotek jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku. Pokud dohoda neurčuje jinak, nesou náklady poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu (§ 8 odst. 2).

Z uvedeného je zřejmé, že ani výbor, ani shromáždění nemohou výši platby nijak ovlivnit. Z celkové částky výdajů SVJ na správu hradí vlastník jednotky alikvotní podíl, jehož výši stanoví zákon.
--------------------------------------------------------------------------------

• Pisatel udělal ještě třetí chybu
Nemá soudnost a neumí rozpoznat, že problematice nerozumí. Bohužel v poslední době je zde stále více grafomanů, kteří cítí potřebu se vyjádřit za každou cenu, o když netuší o čem je řeč…

lake

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.