Vložil lake, 11. Srpen 2013 - 11:58

Píšete správně, že čtyři domy jsou jedinou zúčtovací jednotkou. Rozdělují se tedy náklady na služby „vytápění“ mezi všechny konečné spotřebitele v zúčtovací jednotce podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. Dělení nákladů ovšem neodpovídá skutečné spotřebě tepelné energie jednotlivých budov.

Chcete-li namísto společného rozúčtování nákladů provést napřed rozdělení tepla pro čtyři budovy, použijte měřidla (kalorimetry) na vstupech do ohřívačů. Kalorimetry musí být schváleného typu, s platným metrologickým ověřením a jejich montáž měla být provedena osobou s oprávněním provádět tuto činnost. To vše jste povinni prokázat při případné kontrole.

Takže začněte zjišťováním: jsou pro každé měřidlo splněny tyto tři požadavky, jsou všechna měřidla shodného principu a třídy přesnosti? Vždy bude existovat rozdíl mezi fakturačním (patním) měřidlem a součtem poměrových měřidel. Způsob řešení tohoto rozdílu máte mít uveden ve smlouvě o rozdělení tepelné energie, uzavřené mezi čtyřmi SVJ.

Kterýkoliv ze čtyř účastníků rozúčtování může podat reklamaci. Běžný postup je ten, že měřidlo se nechá překontrolovat. Splňuje-li předepsané limity typu, jde o neoprávněnou reklamaci a kontrolu hradí reklamující strana. Pokud měřidlo nesplňuje limit, byla reklamace oprávněná a náklady na kontrolu nese ten, kdo používal vadné měřidlo v obchodním styku. Toto všechno máte mít uvedeno ve smlouvě o rozdělení tepelné energie, uzavřené mezi čtyřmi SVJ.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.