Vložil lake, 26. Červenec 2013 - 15:27

Pane Radku,
předesílám, že se zde bavíme o ustanovení NOZ § 1198 odst. 1, který řeší pouze vznik povinnosti založit SVJ(2012). Pokud Vás zajímá blokace vkladu do katastru, toto řeší jiná právní norma – NOZ § 1198 odst. 2 a psalo se o tom zde: http://www.portalsvj.cz/…i-k-jednotce.
Poznámka: Čísla 1 až 4 v následujícím textu odpovídají jednotlivým podmínkám, jak jsou očíslovány v úvodním příspěvku.
----------------------------------------------------------------------------

Vámi popsaný příběh s převody pánům A, B, D považuji za nesprávný. Mohl by se odehrát jako pohádka jedině ve vzdáleném Půlnočním království, kde platí jiný občanský zákoník:

Královský občanský zákoník (KOZ) § 1198 odst. 1:
„Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek nejpozději po vzniku vlastnického práva k první jednotce, převedené po dosažení počtu alespoň pěti jednotek a tří různých vlastníků."

My však nejsme v Půlnočním království, nýbrž v České republice. Podle KOZ se snažili vykládat NOZ pouze experti KANCLu. Já naopak soudím, že ustanovení českého NOZ § 1198 odst. 1 je třeba číst prostě tak, jak bylo napsáno, a nevymýšlet k tomu neexistující vzájemné časové vazby mezi jednotlivými podmínkami.

  • V Půlnočním království se totiž podle KOZ testuje napřed splnění podmínek 2+3. Teprve jsou-li obě splněny, začne běžet doba pro splnění poslední podmínky č. 4.
  • V České republice jsou podle NOZ podmínky 2+3+4 souřadné; testuje se pouze zda jsou splněny všechny: pět jednotek, jedna z nich převedená, tři vlastníci. Při tom se nepřihlíží k pořadí, ve kterém ke splnění jednotlivých podmínek došlo.

Do následující tabulky jsem vepsal Váš příběh s developerem a dalšími vlastníky. Použil jsem pouze text zákona platného v ČR a užil jsem rozum průměrného člověka.

Splnění čtyř podmínek § 1198/1 1 2 3 4
Po vložení Prohlášení
(splněna podmínka alespoň pěti jednotek)
ANO ANO NE NE
Po převodu jednotky panu A
(splněna podmínka převodu první jednotky)
ANO ANO NE ANO
Po převodu jednotky panu B
(splněna podmínka tří vlastníků)
ANO ANO ANO ANO
Tím jsou splněny všechny čtyři zákonné podmínky. Od tohoto okamžiku vzniká vlastníkům jednotek povinnost založit SVJ(2012) schválením stanov podle NOZ § 1198 odst. 1. Od tohoto okamžiku je také blokován vklad vlastnického práva k dalším převedeným jednotkám podle NOZ § 1198 odst. 2.

Poznámka na závěr:
Developer samozřejmě může uzavřít smlouvu o převodu další jednotky na pana D, ale tato jednotka je „další převedená jednotka“ ve smyslu NOZ § 1198 odst. 2. Proto tento převod vlastnického práva již katastrální úřad do katastru nezapíše, dokud nebude prokázán vznik SVJ v domě.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.