Vložil Dušan, 18. Červenec 2013 - 16:57

Chápu, že se Vám zdá můj předešlý příspěvek nesmyslný. Pokusím se vysvětlit, jak jsem k tomu názoru přišel.

Domnívám se, že v původním návrhu měl odst. 2 § 1198 úplně jiný význam než má nyní. Způsobilo to vložení podmínky „tří různí vlastníci“ do odst.1 § 1198. Před vložením podmínky „tří různí vlastníci“ se jednalo v textu 1. odst. § 1198 „nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce“ skutečně o převod první převedené jednotky.

Odst. 1 § 1198 v návrhu zněl:

"1) Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek, kde je alespoň pět jednotek, nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce.“

Odst. 2 § 1198 se nezměnil:

„2) Do veřejného seznamu se nezapíše vlastnické právo k další převedené jednotce, pokud není prokázán vznik společenství vlastníků. To neplatí při nabytí jednotky do vlastnictví prvním vlastníkem.“

Všimněte si druhé věty „To neplatí při nabytí jednotky do vlastnictví prvním vlastníkem.“ Na první pohled se zdá nadbytečná, protože „že to neplatí pro nabytí jednotky do vlastnictví prvním vlastníkem“ vyplývá už z věty první ze slov „k další převedené jednotce“.

Podle mého názoru znamenala věta druhá to, že se měla posuzovat skutečnost, zda jde o první nebo další převod u každé jednotky zvlášť. Tzn., že se nemělo posuzovat, zda jde o první nebo další převod v domě, ale u každé jednotky to, zda už byla daná jednotka převedena novému vlastníkovi. Zatímco původní vlastník by při prodeji neprodaných jednotek blokován nebyl, protože v případě těchto jednotek by šlo o jejich první převod, noví vlastníci, kteří byty koupili a chtěli by je dále převést by blokováni byli, protože v jejich případě by šlo už o další převod jejich jednotky.

Z toho vyplývá, že správce (původní vlastník) by převáděl v souladu s § 1203 jednotky až do ztráty většiny, aniž by byly tyto převody blokovány §1198/2 (jednalo by se o první převody těchto jednotek). Blokováni by ale byli noví vlastníci, v případě jejich bytů by se jednalo o další převod, pokud by chtěli koupený byt dále převést na jiného vlastníka. A to až do chvíle, než by správce ztratil většinu a zapsal by společenství do rejstříku, čímž by společenství vzniklo.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.