Vložil martl, 20. Červenec 2013 - 12:20

No, víte, paní Matildo, mně jen přišlo trochu zvláštní, že Vás na textu, který zčásti osvětluje to, v čem jste neměla jasno, zajímá jen něco, o čem Vám přijde, že by to snad mohlo být formulační neobratností. Já nejsem právník a v právní terminologii nejsem příliš zběhlý, ale když se podívám třeba zrovna do důvodové zprávy k novému občanskému zákoníku, najdu tam kupříkladu následující pasáž:

„Jako obecný model se zachovává osvědčená dvoufázovost ustavování právnických osob spočívající v jejich založení soukromoprávním jednáním nebo zřízení veřejnoprávním rozhodnutím a v jejich vzniku, včetně přihlédnutí k zvláštnostem zřízení právnické osoby zákonem a k některým dalším specifickým případům.“

A i jiné zběžné hledání se mi zdá nasvědčovat, že mluvit o oněch dvou „fázích“ ustavování – neboli konstituce – právnických osob je v právnické češtině běžné. Ale Vám to jako laikovi přijde takové divné, tak byste hned odebírala akreditace. Přijde mi to trochu smutné a není to, mimochodem řečeno, na tomto fóru jen Váš problém (viz i jen mudrování FilipaN k témuž tématu výše).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.