Vložil lake, 12. Červenec 2013 - 7:31

Vůbec nejde o pouhý „rozvod potrubí komínem“. V domě jsou komíny s napojenými plynovými spotřebiči k ohřevu vody pro byty. Předpokládám, že budova byla s komíny zkolaudována. Chcete-li komíny zrušit a přinutit vlastníky přejít na centrální zásobování teplem, jde nepochybně o zásah, který se netýká pouze společných částí domu. Zasahuje se tím do práv k bytu a SVJ nemá v této věci žádné oprávnění. Také se změní kolaudační stav nemovitosti (změna přípravy TUV z lokální na centrální).

Za prvé: O samotné změně v užívání společných komínů se hlasuje podle § 11 odst. 4 ZoVB (změna způsobu užívání společných částí podle Prohlášení vlastníka), ale nesouhlasící vlastník se může obrátit na soud z důvodů, které jsem uvedl.

Za druhé: SVJ hodlá poskytovat službu „dodávka teplé vody z domovní kotelny“. K tomu musí být individuální smlouva s každým budoucím odběratelem. Nebo je třeba v tomto smyslu změnit stanovy SVJ (§ 11 odst. 4 ZoVB). Práva a povinnosti člena SVJ totiž mohou být stanoveny pouze smlouvou, nebo stanovami. Není-li tato služba ve vašich stanovách uvedena, pak není povinností vlastníka jednotky takovou službu odebírat ani hradit.

Za třetí: Centrální příprava teplé vody z domovní kotelny nese s sebou zvýšené ztráty tepla při cirkulaci ohřáté vody v potrubí. Jste si jist, že všichni jsou připraveni platit za centrální ohřev vody o 25% až 35% více?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.