Vložil X (bez ověření), 10. Červenec 2013 - 0:15

Diskuse na toto téma zde proběhla již v roce 2009. Výsledkem bylo konstatování, že vyhláška č. 372/2001 Sb. je závazná a platí i pro případ jediného bytu se spotřebou TUV v celém domě.

Na tom je nejhorší to, že předem nevíte, kolik za TUV zaplatíte. Závisí to na celkové spotřebě TUV, kterou ale předem neznáte a v novém domě ji těžko odhadnete. Představte si extrémní případ nešťastníka, který se nastěhuje do novostavby, ale celý rok je jediným, kdo si pouští TUV, netuše, co ho čeká. Celkové roční náklady na ohřev jsou řekněme 100.000 Kč. Podle vyhlášky tedy zaplatí 70.000 Kč (plus ještě svůj podíl na 30.000 Kč), i kdyby jeho spotřeba činila jen 1 m3 TUV, neboť je jediným, kdo měl nějakou spotřebu.

Vyhláška neobsahuje žádnou pojistku pro takový případ. Přitom by stačilo málo, např. zavést maximální cenu za 1 m3 TUV, odvozenou z jednotkové ceny tepla pomocí nějakého pevného koeficientu. Tak by výše uvedený nešťastník zaplatil za odebraný 1 m3 TUV vypočtenou max. cenu např. 550 Kč, ale nikoliv 70.000 Kč. zbývajících 99.450 Kč by se rozúčtovalo všem vlastníkům bytů. V případě dosažení projektem předpokládané roční spotřeby TUV by celkové náklady na ohřev pochopitelně vzrostly, ale cena za 1 m3 TUV by klesla pod vypočtenou max. cenu, a to tím více, čím větší by byla celková spotřeba TUV.

Mimochodem ten znalecký posudek nějak nechápu („Příčinou této vyšší spotřeby (pozn.:energie) je nesporně fakt, že z celkového počtu 52 zásobovaných bytů bylo 20 neobsazených s nulovou spotřebou teplé vody.“). Jak mohou neobsazené byty (s nulovou spotřebou) zvyšovat celkovou spotřebu energie. Při nulové celkové spotřebě TUV je přece nejnižší. Asi je myšlena výsledná spotřeba tepla připadající na odebraný 1 m3 TUV. Zde je samozřejmě silná závislost na celkovém odběru TUV. Na takovýto závěr ale není potřeba znalecký posudek.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.