Vložil tristone, 27. Únor 2014 - 11:31

Mícháte hlasování per-rolam (korespondenční) a na základě plných mocí v rámci Shromáždění.

Hlasování per-rolam se řeší v tomhle vlákně a nemá zcela jednoznačný závěr. Vaše stanovy obsahují střízlivé a logické řešení, omezené jen na případ, který je skutečně na Shromáždění prakticky nedosažitelný. Ovšem touto většinou hlasuje SVJ velmi, velmi vyjímečně.

Druhá věc je hlasování na základě plných mocí. O to se tu poslední rok vede debata kvůli rozhodnutí NSS a je velmi doporučováno mít tuto možnost explicitně povolenou ve Stanovách.

Budeme-li předpokládat, že hlasování na základě plných mocí je možné, tak musí být průkazné, kdo komu je vydal. Tj. kromě toho, že by měly být k nahlédnutí, tak by měly být přílohou prezenční listiny. Nevím jestli je na to nějaký právní předpis, ale je to v zájmu všech. Jinak existuje riziko, že někdo napadne platnost usnesení přijatých Shromážděním, protože je nejistá přítomnost vlastníků a tím pádem usnášeníschopnost.

Zákon neupravuje plné moci ve vztahu k SVJ vůbec a obecně může být plná moc klidně ústní. To se ale reálně nepoužívá právě proto, že je to obtížně průkazné. Ale jinak stačí obyčejná písemná plná moc bez ověřeného podpisu. Představa, že pokud mají vlastníci problém chodit na Shromáždění, tak je donutíte, aby si někam došli ověřit plnou moc, je totiž poměrně naivní.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.