Vložil lake, 24. Červen 2013 - 17:56

Paní Alexxandro, napsala jste: „… řekli a podepsali protokol, že se nejedná o sklepy, ale o společné sklady, které vystavěli pro dům.“

Výborně. Takže místnost o kterou jde je od počátku zkolaudovaná jako prádelna (tak jste to napsala). Ke změně způsobu užívání stavby je nutný souhlas všech vlastníků jednotek (§ 11 odst. 5 ZoVB).

  • Jde o stavbu neoprávněnou, jestliže nebyl dán soukromoprávní souhlas všech vlastníků jednotek ke změně způsobu užívání stavby.
  • Jde o stavbu nepovolenou („černou“), jestliže neproběhla se souhlasem Stavebního úřadu.
  • A souhlas Stavebního úřadu nemohl být udělen, jestliže stavebník mu nedoložil právo založené smlouvou provést stavbu. To jest písemný souhlas všech spoluvlastníků do­mu.

Pokud SÚ dosud nevydal povolení ke stavbě, nebo neuplynula lhůta k napadení rozhodnutí úřadu, můžete se domáhat uvedení domu do původního stavu. SÚ nejspíše jako první krok udělí pokutu vlastníkovi stavby (tedy i Vám) za nepovolenou přestavbu.

Dále budete svorně s ostatními vlastníky ručit za Váš podíl na závazcích SVJ (což bude celková částka nákladů stavby a k tomu celková výše nákladů na uvedení domu do původního stavu). Ručitelského závazku se můžete zprostit jen tak, že převedete vlastnictví jednotky na jinou osobu před tím, než Vás věřitel vyzve k úhradě. Nabyvatel jednotky vstoupí do zákonného ručitelského závazku namísto Vás.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.