Vložil GmbH (bez ověření) (bez ověření), 24. Červen 2013 - 17:43

Kolega Untermensch má bohužel pravdu. Stavební úředník rozhodne dle libosti, neboť dobře ví, že za své rozhodnutí žádnou odpovědnost nenese. Zákon pro něho představuje pouze nezávazné čtení během komerčních přestávek telenovely.

Princip samozhojení nedostatků řízení je vůbec pozoruhodnou právní konstrukcí. Ponecháme-li stranou v zájmu zjednodušení oblast theologickou, pak schopností hojení (či samozhojení, chceme-li to tak nazývat) disponují pouze živé organismy. Řízení se tak zdánlivě dostává na kvalitativně zcela novou úroveň, když disponuje schopností obdobnou. Nenechme se ovšem klamat: V případě biologických systémů hojení spočívá zpravidla v (alespoň částečném) obnovení struktury a funkce, nebo v zajištění funkce náhradním způsobem. V případě řízení by potom biologických ekvivalentem spíše než zhojení byla amputace či odúmrť. Jedná se tedy o zcela zavádějící označení, když vady řízení zhojeny během času de facto nejsou, jsou pouze de lege škrtnuty, vymazány, odsunuty, zapomenuty.

Není ale úplně pravda, že marné uplynutí lhůty dle s.ř.s. představuje konečnou. Jenom je potom možnost napadnout protiprávní řízení značně náročnější. Škoda, že pan advokátní koncipient tuto možnost ve svém textu opomenul zcela, neboť půjde o situaci nikoli výjimečnou, nýbrž právě typickou.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.