Vložil GeorgeW, 7. Červen 2013 - 16:31

Pavle,
formulace v zákoně: „Uveřejněním pozvánky se považuje pozvánka za doručenou“, je skutečně nešťastná. S tím souhlasím. Problém je, jak to vyřešit čistě.
Pokusím se problém porovnat s naším SVJ (více než 400 bytových jednotek). Ve stanovách máme pro doručení pozvánky na shromáždění stanoveny dvě podmínky: a) vyvěšení na nástěnce v domovním vchodu; b) vhozením do poštovních schránek. Obvykle „se zapomene umístit pozvánky do uzamčených skříněk“. A zkuste vhodit do 400 poštovních schránek pozvánky. Tam se taky tu a tam na nějaký byt zapomene. Zvažoval jsem jak to zařídit, aby doručování bylo bezpečnější. Zjistil jsem, že by k tomu „internet velmi dobře posloužil“, ale nejen k tomu. K pozvánce by se dalo připojit větší množství doplňujících informací. V praxi to vypadá tak, že se vybere několik materiálů a ty se vytisknou a dají „všem“. A tím je podmínka informovanosti splněna, přece nebudeme tisknout všechny materiály všem.
Vraťme se k bytovým družstvům. Pokud jde o větší družstvo, máte tu zaděláno na pěkný problém. Promiňte, ale vůbec se mi nelíbí formulace i §562, na který se odvoláváte. Připomínám plný text:
(1) Družstvo zřídí ve svém sídle informační desku. Informační deska je přístupná každý pracovní den v běžnou pracovní dobu všem členům.
(2) Určí-li tak stanovy, informační deska se zpřístupní členům družstva prostřednictvím internetových stránek.
Určitě by oba, výše citované paragrafy (§636 i §562), potřebovalo upřesnit (běžná pracovní doba), případně propojit (pozvánka na informační desce). U větších družstev se bez internetu neobejdete, pokud se to neudělá zákonem, je docela možné, že se ani změnu stanov nepodaří realizovat.
Na závěr bych dodal: na internetových stránkách musí být umožněna oboustranná komunikace. Ale to už jdu asi moc daleko.
Jirka z F.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.