Vložil lake, 1. Červen 2013 - 8:52

Důležitá informace je, že dům patřil MČ a teprve po vydání stavebního povolení zřejmě byl rozdělen na jednotky a vlastníky se staly jednotlivé osoby. Změnila se tedy vlastnická struktura a dřívější souhlas se stavbou původního vlastníka (MČ) již nelze uplatnit. Současní vlastníci jednotek by byli vázáni dříve uděleným stavebním povolením pouze v případě, kdy by každý z nich v kupní smlouvě vyjádřil souhlas se změnou stavby v rozsahu daném stavebním povolením.

Takže uplatníte rozsudek Nejvyššího soudu sp.zn. 22 Cdo 201/2006, ze dne 28.2.2007:

  • „Rozhodnutí původních spoluvlastníků o hospodaření se společnou věcí, která nebyla realizována ke dni zániku původního spoluvlastnického vztahu nahrazeného vlastnictvím jednotek podle zákona o vlastnictví bytů, ztrácejí k tomuto dni účinnost (nedohodnou-li se účastníci jinak); chtějí-li vlastníci jednotek dosáhnout cíle sledovaného těmito rozhodnutími, musí postupem stanoveným uvedeným zákonem přijmout rozhodnutí nová.“

Viz http://www.epravo.cz/…u-47605.html. Rozsudek tedy stanoví, že veřejnoprávní stavební povolení je sice i nadále platným správním rozhodnutím, avšak chybí zde soukromoprávní oprávnění stavebníka provést stavbu. Toto oprávnění by museli stavebníkovi udělit nynější spoluvlastníci budovy.

Osoba stavebníka je ve stavebním povolení pevně určena a nelze ji měnit. S osobou stavebníka jsou spojena zákonná práva a povinnosti, které jsou nepřenositelné. Jedině by mohl stavebník nebo vlastník stavby požádat Stavební úřad o souhlas se změnou. Tato otázka je ovšem podružná, jak bylo vysvětleno.

Zabránit pokračování stavby můžete např. tak, že vlastníci jednotek vyjádří na shromáždění svou vůli (ke stavebnímu zásahu ve společných částech, ke změně vzhledu domu). Pak je možno na základě toho podat žalobu zdržovací, ke které je aktivně legitimováno SVJ. Nebo rovnou vyžadujte od vlastníka uvedení do původního stavu. Nikdy jste mu žádný souhlas neudělili a z toho je třeba vyjít.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.