Vložil lake, 31. Květen 2013 - 14:43

Vymáhání pohledávky je samozřejmě součást činnosti SVJ podle § 9a odst. 3 ZoVB:

  • „Společenství je oprávněno vlastním jménem vymáhat plnění povinností uložených vlastníkům jednotek k tomu příslušným orgánem společenství podle tohoto zákona.“

To znamená, že SVJ nevymáhá jménem vlastníků jednotek. Vymáhá svým vlastním jménem. Pro SVJ je vymožená částka příjmem právnické osoby. O tento příjem se SVJ nedělí s vlastníky jednotek.

Z logiky věci tedy zároveň platí: Jestliže SVJ vymáhá svým vlastním jménem, činí tak na své vlastní riziko. Neschopnost vymoci dlužnou částku plně dopadá pouze na SVJ – právnickou osobu. Nikoliv na vlastníky jednotek. Nejde v žádném případě o účelně vynaložený náklad na správu domu, na němž by se měli podílet.

Pouhé odepsání nedobytné pohledávky mezi SVJ a dlužníkem, který není členem SVJ, neopravňuje SVJ cokoliv vymáhat na vlastnících jednotek. Není k tomu žádný právní důvod.

Teprve dojde-li v důsledku snížení aktiv SVJ k tomu, že SVJ nebude schopno dostát svým závazkům, uplatní se zákonné ručení vlastníků jednotek podle § 13 odst. 7 ZoVB:

  • „Vlastníci jednotek ručí za závazky společenství v poměru, který odpovídá velikosti spoluvlastnických podílů na společných částech domu.“

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.