Vložil lake, 20. Květen 2013 - 16:27

Pane Votočko,
nejsem ani vyučen ve Spojených státech, ani nejsem odkojen na anglosaském právu. Jen se snažím řešit věci z hlediska zdravého rozumu, lidské slušnosti a poctivosti, což je v civilizovaném světě běžné. V tomto zaprděném Česku to není zvykem.

Před časem jsme s manželkou jeli na dovolenou a přespali v malém rakouském hotýlku. Druhý den nás dostihl telefonát, že manželka zapomněla v koupelně zlatý prsten a zda prý se pro něj zastavíme na cestě zpět. Pokojská (letní brigádnice) tedy prsten nesebrala, ale donesla na recepci. Recepční si jej neponechala, nýbrž dala šéfovi. Ten si jej neschoval do zásuvky, nýbrž našel podle adresy telefon na pevnou linku do ČR, tam mu dali mé číslo mobilu a on nám dal vědět. To je ten civilizovaný svět …

Obyčejná lidská slušnost a poctivost, pane Votočko. Já Vám připadám jako exot, protože přesně totéž se snažím vnést do výkladu ZoVB.

V zaprděném Česku se ale slušnost a poctivost nenosí. Heslem je okrást každého, kdo není dostatečně pozorný a nechá se okrást. Zatajit dluhy. Když už se na ně prijde, neplatit, dokud mne věřitel nedá k soudu. Ukrást, sebrat, schovat, nedat.

  • Prodávajícího bytu ani nenapadne, aby po prodeji splácel dál svůj dluh vůči SVJ. To se nenosí, není přece měkota. Zmizí do nenávratna.
  • Taky se o tom dluhu nezmíní kupci, protože smluvní přechod dluhu na nového vlastníka by snížil prodejní cenu bytu.
  • SVJ se ani nesnaží dluh vymáhat. Jednodušší přece je podvést nabyvatele jednotky a tvrdit mu, že to má zaplatit on, jako neexistující náklad na budoucí výdaje správy domu.
  • Nesestavuje se dlouhodobý plán oprav, aby vlastníci netušili, jaký je stav domu a na co se vybírá záloha a proč. Tento jediný průkazný způsob plánování je označován za „další lakovu fantazii“.
  • Zásadně se nesestavuje Reserve Study, aby se někdo nezačal ptát jak bude vypadat hospodaření SVJ za pět, deset či dvacet let. Místní mudrlanti se chechtají: Plánovat cokoliv? Proč? K čemu? To přece vůbec nejde!
  • Zásadně se vlastníkovi nesděluje na co je určena částka záloh označená nesmyslně například „fond oprav 22 Kč/m2“. Nikdo mu nenaznačí, jak na ni výbor přišel. To tak!!! Ještě by si to mohl všechno kontrolovat, a to přece my nechceme, že ne?. Když ale nezaplatíš, dáme tě k soudu.
  • Zásadně se blokuje přístup vlastníků k informacím o hospodaření, dokud si to každý sám nevydupe po tříletém sporu soudně.
  • Tvrdí se, že každoroční vyúčtování záloh na správu je „lakův výmysl“ – přitom je to povinnost každého, kdo přijal zálohu.
  • Tvrdí se nepravdivě, že zálohy bývalého vlastníka dostávají malé nožičky a kouzlem se stanou zálohami nabyvatele jednotky. Že vyvlastnění v zákoně není zakotveno celkem nikoho nezajímá.
  • Tvrdí se, že na budoucí zlaté kliky či zateplení je vlastník povinen skládat dvacet let dopředu zálohy do společné kasičky. Že nic takového v zákoně není uvedeno je místním manipulátorům jedno. Jim stačí opakovat argument „že by to v zákoně mělo být“.

Tolik zmatků a nesmyslů okolo výkladu jediného zákona. A všechny v jediném smyslu: Jen ho pumpnout, hejla. Ukrást, sebrat, schovat, nedat.

Obyčejná lidská slušnost a poctivost, pane Votočko. Ano, chápu že nerozumíte. Ano, jsem exot.

Mějte se pěkně.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.