Vložil lake, 14. Květen 2013 - 14:48

Pane Pavle, rozumím, že věcné a právní argumenty k Vašemu názoru nepředkládáte žád­né.

Správa domu je v ZoVB definována natolik dostatečně, že bezpečně víme, že opravy spadají (výslovně) pod správu a stejně bezpečně víme, že technické zhodnocení domu nespadá pod správu. Více přece pro tuto diskusi vědět nepotřebujeme.

Ohledně hlasování podle § 11 nejde o argument, z Vaší strany jde o omyl (to je způsobeno tím paskvilem ZoVB). Hlasování v § 11 odst. 5 je hlasováním mezi vlastníky jednotek navzájem. Toto hlasování proběhne zcela shodně bez ohledu na to, zda v domě vzniklo SVJ jako právnická osoba, či nevzniklo. Nejde o hlasování nejvyššího orgánu SVJ (s jedinou výjimkou – rozhodování o opravách), neboť SVJ není oprávněno rozhodovat o jiných záležitostech nežli o správě společných částí domu. O změně týkající se samé podstaty majetku není SVJ oprávněno rozhodovat vůbec; to je v pravomoci vlastníka stavby.

O tom, že nový ObčZ stanoví obsah správy jinak, není pochyb. Technické zhodnocení a všechny další záležitosti uvedené v § 11 odst. 5 ZoVB (kromě oprav) však pod správu domu nepatří. Kdyby úmyslem zákonodárce bylo zahrnout technické zhodnocení pod správu, jistě by tak byl učinil (stejně jako tak učinil v novém ObčZ). Z absence určité skutečnosti v zákoně nelze nějakou krkolomnou konstrukcí odvozovat údajné povinnosti konkrétních osob. Opět připomínám varovně zdvižený prst Ústavního soudu …

Vlastníci jednotek si samozřejmě mohou odhlasovat i zateplení či jiné technické zhodnocení domu. Zákon nikde netvrdí opak, ani já netvrdím opak. Jednotlivý vlastník je povinen se podřídit, pokud bylo dosaženo zákonem požadované většiny. Nejde však v žádném případě o činnost spadající pod správu domu, což má zásadní právní důsledky:

  • nelze na tento účel předepsat povinné zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB,
  • SVJ není oprávněno takové zálohy na vlastníkovi vymáhat podle § 9a odst. 3 ZoVB,
  • nelze na tento účel vymáhat příspěvky na správu domu podle § 15 odst. 1 ZoVB.

Běžně se postupuje tak, že vlastníkům jednotek se stanoví splátky jejich dluhu, či hradí jednorázově (a nepodílejí se na nákladech úvěru). K úhradě nákladů nespadajících pod správu domu je vlastník jednotky povinen, ovšem podle jiného ustanovení – § 12 ZoVB: „Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou vlastníci jednotek oprávněni a povinni v oměru odpovídajícím velikosti jejich spoluvlastnických podílů (§ 8 odst. 2).“

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.