Vložil lake, 12. Květen 2013 - 20:46

Pane Mlejnku, než odpovím na Váš úvodní dotaz, mám pár poznámek k Vašim tvrzením.

Napsal jste, že na jakémsi papíru máte napsáno „fond oprav“. Z toho usuzujete, že tento nesmysl existuje. Já mám zde před sebou papír, na který jsem napsal „ČARODĚJNICE“. Z toho lze nepochybně usoudit, že čarodejnice taky existují, podle Vás.

Váš rozpis plateb je vadný. Neplaťte pevnou platbu „fond oprav“, nic takového neexistuje. Správce si plete SVJ s družstvem. Naopak v předpisu chybí zcela běžná zálohová platba na správu domu. Tu je nutno vyúčtovat (jako každou zálohu) nejméně jednou ročně.

Platba smluvnímu správci nemá vůbec nic společného se službami. Jde o náklad správy domu podle § 15 odst. 1 ZoVB. Máte to v rozpisu všechno popletené jedno přes druhé – to jsou následky těch bludných fantazií o jakémsi neexistujícím fondu …

Pokud jde o činnost SVJ, mýlíte se. O opravách společných částí rozhodují vlastníci jednotek, nikoliv SVJ, a to tříčtvrtinovou většinou všech vlastníků. Najdete to výslovně uvedeno v § 11 odst. 5 ZoVB.
--------------------------------------------------------------------

A z poslední poznámky také plyne odpověď na Vaši úvodní otázku: chcete-li se domoci opravy okna, které je společnou částí domu, předložte Váš požadavek na shromáždění. To o věci rozhodne.

Pouze jde-li o opravu nutnou, která nesnese odkladu, můžete postupovat jinak (k tomu vizs § 415 a násl. Občanského zákoníku). Zdokumentujte stav, vyzvěte SVJ k zásahu. Bude-li nečinné, opravte vlastním nákladem a vyzvěte SVJ k úhradě účelně vynaložených nákladů. Povinnost k úhradě mají ve skutečnosti vlastníci jednotek, ale podle rozsudku Nejvyššího soudu se SVJ jako zákonný správce má samo postarat o rozúčtování této částky na jednotlivé osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.