Vložil lake, 9. Květen 2013 - 15:57

Pane dolomite, děkuji za upřesnění.

Pokud si skupinka osob hodlá společně pořídit pozemek do spoluvlastnictví podle Občanského zákoníku, nemá s tím SVJ naprosto nic společného. To je pouze věc těchto osob. Do jakýchkoliv aktivit nelze výbor nutit.

Pokud si všichni vlastníci jednotek hodlají společně pořídit pozemek do spoluvlastnictví podle ZoVB (jako pozemek věcně příslušný k domu), nemá s tím SVJ naprosto nic společného. To je věc vlastníka domu, zda rozšíří rozsah spoluvlastněného majetku. Všichni VJ musí dojít k dohodě o změně Prohlášení vlastníka a uvést v něm pozemek jako příslušenství domu. Pokud se neshodnou všichni, je možno pozemek označit jako společné příslušenství domu, společné pouze některým vlastníkům jednotek. Vlastníci jednotek budou kupujícími. SVJ nebude mít s koupí pozemku naprosto nic společného. Po změně Prohlášení vlastníka bude s věcí mít do činění pouze to, je výbor je odnese (jako poslíček) na katastrální úřad. Viz § 11 odst. 7 ZoVB. Do žádných jiných aktivit nelze výbor nutit.

A do třetice, pokud si SVJ – právnická osoba hodlá pořídit pozemek do svého majetku, nic tomu nebrání kromě ustanovení § 9 ZoVB: to omezuje možnost SVJ nabývat majetek pouze k účelu správy domu. Účel nabytí majetku je spojen se správou domu v případě, kdy např. pozemek umožní lepší využití domu jako parkoviště, hřiště, zahrada. V tom případě zákonná podmínka je splněna. Názor členů výboru je bezvýznamný. Shromáždění je nejvyšším orgánem SVJ, takže jim prostě přikáže koupi realizovat.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.