Vložil Dušan, 7. Květen 2013 - 20:09

Nemyslím si, že v uvedeném případě společenství bez právní subjektivity jde o přesně stejný případ. V novele č.103/2000 je uvedeno viz. § 9 odst.4 ZoVB (již Vámi citovaný), že v daném případě se použijí ustanovení §9, §11 a §15 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů platná před účinností tohoto zákona.“ (myšlena byla ustanovení platná pře účinností novely tj. před 1.7.2000). Tzn., že z celého znění před novelou se v případě společenství bez právní subjektivity uplatňují jen ty tři uvedené §§, v ostatním se i na ně vztahují přiměřeně současně platná ustanovení ZoVB a toto je přesně uvedeno v § 9 odst.4 v současně platném ZoVB.

Na rozdíl od popsaného případu se v NOZ neuvádí, že by se měly u (starých) SVJ uplatnit ustanovení případně celé znění dosud platného ZoVB (zrušeného novým obč. zákoníkem), vyjma přechodného ustanovení v § 3063, který řeší nabytí vlastnického práva k dalším jednotkám v v domě podle dosavadních právních předpisů, v případě nabytí vlastnického práva alespoň k jedné jednotce v domě s byty a nebytovými prostory nabyvatelem podle zákona č. 72/1994 Sb.

K té transformaci, jistě že neexistuje žádný postup daný přímo NOZ, který by se nazýval „transformace starých jednotek na nové jednotky“. Jde o výklad popsaný Expertní skupinou Komise pro aplikaci nové civilní legislativy a podle něj by měla k uvedené „transformaci“ stačit změna prohlášení vlastníky dle § 1169 NOZ. O Vámi popsaných 3 krocích jako jediném možném způsobu v souladu se zákonem, se výklad Expertní komise nezmiňuje. Jestli jsem to dobře pochopil, nesouhlasíte s výkladem Expertní komise, protože není v souladu se zákonem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.