NOZ § 1177/1 podle MS

Vložil Pavel, 7. Květen 2013 - 9:58 ::

Dotaz na MS:

„Podle § 1 177/1 má nový vlastník jednotky povinnost mj. oznámit počet osob, které budou mít v bytě domácnost. Definici pojmu domácnost jsem v NOZ nenašel. Pojem domácnost je sice v NOZ v modifikované podobě zmiňován (společná d., rodinná d., pěstounova d., spotřebitelova d., nájemcova d.), ale asi nedefinován. Co je to domácnost? Děkuji“

Odpověď z MS:

Vážený pane,

děkujeme za Váš e-mailový dotaz ze dne 17. dubna 2013.

Nad případným zavedením obecné definice domácnosti do NOZ se zamýšleli členové expertní skupiny (seznam členů naleznete zde: http://obcanskyzakonik.justice.cz/tinymcestorage/ files/expertni_sku­pina/Slozeni%20ES2­.pdf) na jednání dne 7.12.2012 na Ministerstvu spravedlnosti a dospěli k závěru, že NOZ neobsahuje tuto definici z toho důvodu, že pojem je i za nynějšího stavu chápán ve dvou významech, a který z těchto významů má konkrétní ustanovení na mysli, by mělo vyplývat z jeho formulace nebo z kontextu. Shodli se proto na tom, že není třeba zavést obecnou definici domácnosti do NOZ.

Na závěr si dovoluji poznamenat, že Ministerstvo spravedlnosti je ústředním orgánem státní správy pro soudy, státní zastupitelství, vězeňství, probaci a mediaci a do jeho působnosti nespadá podávání závazného výkladu právních předpisů. K tomuto je věcně příslušný nezávislý soud, na jehož rozhodování nemůže mít Ministerstvo spravedlnosti žádný vliv.

S pozdravem

Mgr. Filip Glotzmann

vedoucí Komise pro aplikaci nové civilní legislativy


Do našich stanov navrhnu definici domácnosti, která je v současném ObčZ v § 115, když v kuriózním NOZ chybí a ani není snaha tuto vadu odstranit a definici doplnit.

Hezký den!

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.