Vložil lake, 9. Květen 2013 - 18:25

Pane Salve,
ustanovení § 11 odst. 4 ZoVB se vůbec netýká změn Prohlášení vlastníka. Ze znění zákona je zcela zjevné, že o změně Prohlášení se § 11 odst. 4 vůbec nezmiňuje. Psal jsem o tom podrobně zde: http://www.portalsvj.cz/…-vlastnika-7#….

Jak lze měnit Prohlášení vlastníka je uvedeno v § 4 odst. 1 ZoVB. Změna tam výslovně vyjmenovaných částí Prohlášení je možná pouze postupem podle tohoto ustanovení, to jest jednostranným právním úkonem vlastníka domu, čili jednomyslným projevem vůle všech vlastníků jednotek. Přes to „nejede vlak“. V tom pochybil jak Krajský soud v Ostravě, tak i Ústavní soud.

Prohlášení samozřejmě obsahuje (kromě definice vlastnických poměrů, jednotek a společných částí domu) také další praktické „drobnosti“, uvedené v § 4 odst. 2 ZoVB. Ty slouží jako pravidla do doby než vznikne SVJ. Pak už tyto záležitosti zpravidla řeší stanovy SVJ. Příslušná část Prohlášení se tím stává nadbytečnou (obsoletní). Pouze o těcto drobnostech se zmiňuje § 11 odst. 4 ZoVB a pouze o nich se může shromáždění libovolně usnášet. Obsah samotného Prohlášení se tím ovšemže nemění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.