Vložil Jan2 (bez ověření), 4. Prosinec 2015 - 21:21

Lake má úravdu do posledního puntíku, ale vpodstatě zde radí, jak byt nikdy nekoupit. Člověk, který se takto ptá, nebude ve většině případů považován za exota, ale za podivína, nebo rovnou za podvodníka. Tyto rady absolutně nevycházejí z obvyklé praxe, jako kdyby Lake nikdy nekupoval byt. Mohou fungovat jen v případě, kdy kupující má silnější pozici, tj. typicky kupuje ležák, o který není na trhu zájem. Pak si může diktovat podmínky koupě.

Za běžné situace prodávající není ani schopen dodat vyúčtování služeb a aktuální předpis záloh, a není prakticky rozdíl, jestli je byt kupován od přímého zájemce bez asistence RK, nebo za asistence RK. Chápu, že mezi regiony může být rozdíl, ale většinou to funguje tak, že po prohlídce už musí zájemce podepsat rezervační smlouvu, jinak ho předběhne jiný zájemce a byt vyfoukne. Pak už mnoho prostoru pro zjišťování informací není, a i když zájemce zjistí, že byt je např. zatížen dluhem a proto ho nekoupí, tak už mu RK rezervační poplatek nevrací (není její vina, že si zájemce koupi bytu před podpisem kupní smlouvy rozmyslel). A v případě, že před podpisem rezervační smlouvy podobné otázky položím – ať už RK, nebo prodávajícímu, odpovědi člověk nedostane.

Pokud by se člověk měl těmito radami držet, tak nikdy žádný byt nekoupí (viz rada „odstupte ihned od dalšího jednání“).

V praxi to funguje u kavlitní bytů tak, že za den RK zrealizuje 5–10 prohlídek a „kdo položí peníze na stůl“, ten byt dostane. Nebo je druhá varianta – kdo první podepíše rezervační smlouvu. Čas na nějaké čmuchání okolo domu, pročítání sbírky listin, telefonování a zjišťování reálně není.

Je to koncepční otázka, ale dokud bude moci realiťáka dělat každý, kdo se umí podepsat, tak realitní obor bude vypadat tak, jak vypadá. Já jsem pro regulaci realitního oboru.

Uvítal bych spíše rady, jak koncipovat kupní smlouvu. RK poté, co dostane od kupujícího svojí provizi se obvykle o obchod přestane zajímat. V tom okamžiku může kupující přejít do iniciativy a nabídnout prodávajícímu svojí verzi kupní smlouvy. Lidé dneska podepíšou všechno, aniž by to četli. Nebo projedou očima a textu stejně nerozumí. A chtějí přece ty peníze, takže podepíší.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.