Vložil lake, 23. Duben 2013 - 21:57

Frantíku,
požadovat zpět může kdokoliv cokoliv. Třeba můžete požadovat zpátky loňský sníh. Ale právní realita je ta, že dostanete velké prd.

Žádné započtení u zálohy složené „naslepo“ provést nelze. Píšete nesmysly. Takovou zálohu lze požadovat zpět, jestliže došlo k bezdůvodnému obohacení příjemce zálohy (SVJ). Tomu by tak bylo pouze v případě, kdyby odpadl důvod pro placení záloh nebo kdyby došlo ke skutečnosti, s níž právní předpisy (nebo smlouva) spojují povinnost vrátit poskytnuté zálohy. Viz rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 11.12.2002, sp.zn. 29 Odo 426/2002.

Jakmile vlastník dobrovolně zaplatil zálohu na neznámý a neurčitý účel „správy domu“, vzniká vyvratitelná doměnka, že souhlasí s účelem a důvodem ke kterému zálohu poskytl. Zaplacení se tedy považuje za konkludentní souhlas s užitím této zálohy na správu domu kdykoliv v budoucnu, třeba za čtyřicet let. Plátce zálohy by musel tvrdit a prokazovat že došlo k bezdůvodnému obohacení, aby mohl požadovat zálohu zpět.

Jedinými důvody, s nimiž právní předpisy spojují vrácení „naslepo“ zaplacené zálohy, jsou bezdůvodné obohacení, zánik SVJ, nebo zánik domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.