Vložil monča (bez ověření), 16. Duben 2013 - 14:29

Omlouvám se pokusím se informace uvést správně. V Prohlášení vlastníka máme kapitolu, cituji: Pravidla pro přispívání. Cituji: Vlastníci jsou povinni přispívat na náklady spojené se správou domu a pozemku zálohové prostředky na účet společenství. Na tyto náklady se přispívá podle velikosti podílů na společných částech domu, výše příspěvku v Kč na 1m2 podlahové plochy jednotky. – to je předpokládám v pořádku. Dále se tam uvádí: Tato záloha je příspěvkem do dvou fondů – provozního fondu (běžná spotřeba) a fondu oprav. Shromáždění rozhodne o poměru rozdělení" – konec citace. Doplňuji, že žádné rozdělení výše uvedného příspěvku do uvedených fondů na shromáždění jsme neprovedli, přispíváme tedy na správu domu podle podílů.

Dále je v Prohlášení uvedeno následující: Fondy – rozdělení nákladů: Fond služeb: jsou zde vyjmenovanné služby, které pro nás společenství zajišťuje a měsíčně hradíme zálohově 1/12. Jsou to služby a nemají nic společného s povinností přispívat podle velikosti spoluvlastnického podílu. Služby jsou v pořádku, tam není žádná pochybnost, za ně skládáme prostředky zvláš a nejsou pomíchané s povinností přispívat na správu domu podle podílu.

Dále vyjmenovaný fond je: Fond provozní: Sem patří: odměna správci, revize, odměna členům staturár. orgánu, pojištění domu, revize, atd. Fond oprav: výdaje na opravy.

Dle mého názoru fondy nazvané Fond provozní a Fond oprav jsou náklady spojené na správu domu s dodatkem, že jak jsem již uvedla jsme si nerozdělili žádný poměr těchto prostředků. Chápu to, že se podílíme na správě domu podle §13, odst.1 ZoVB., jenom to máme poněkud „divně“ popsané a to psal právník.

Každý vlastník dostal „rozpis plateb“, který má posílat na účet společenství s názvem Výpočtový list, Tento výpočtový list vystavil externí správce s vědomím statutářů. Tam je pod sebou uvedeno: Sv xx Kč TUV xx Kč a další položky služeb. Se službam jak jsem uvedla je to v pořádku. Dále následuje: Pojištění (predepsaná platba odpovídá velikosti podílu) Provoz domu – ten má v sobě dvě složky: poplatek správci a odměnu statur. orgánu – toto máme předepsáno všichni stejně. Dále následuje položka: Dlouhodobá záloha na opravu a údržbu domu a její výše má každý vlastník dle m2. Tam jsou předepsané peníze dle §13, odst. 1 – Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu.

My tedy platíme pojištění domu dvakrát. Jednou v položce dle m2 evidovaná v kolonce zvané Dlouhodobá záloha na opravu a údržbu domu a pak ještě jednou jako platbu zvláštní, také dle m2. Dvakrát platíme také odměnu správci a odměnu statutár. orgánu . Jednou podle podílu dle m2 a podruhé jako samostatně předepsanou položku, kterou externí správce nazval Provoz domu, všichni ve stejné výši.

Neuvěřitelný paskvil, co s ním.

Za první chybu považuji, že v tzv. výpočtovém listu, kterým se dává na vědomí, kolik mají vlastníci posílat na účet společenství je uvedná vlastní tvorba správce, tedy jakási Dlouhodobá záloha na opravu a údržbu domu a tá obsahuje celou částku dle §13, odst. 1 ZoVB. Pak jsou k tomu přidány ještě pojištění a poplatek správci + odměna statutář = provoz domu.

Pokoušela jsem se domluvit u spráce, aby těm platbám dal alespoň správné názvy a to co platíme 2× zrušil, neuspěla jsem. Tyto platby navíc mě stály daleko víc peněz než se domníváte, neplatím jenom za jeden byt. Je to docela vysoká částka. Přiznám se, že nevím co s tím, když to předložím shromáždění a členům výboru, tak vůbec nebudou chápat, co vlastně chci. Asi máme zpackané Prohlášení, ale jak se podílet na správě domu, je tam uvedeno jasně – V rozsahu, který odpovídá spoluvlastnickému podílu. Jsem rozhodnuta zrušit to i soudní cestou, ale když tam budou mít to naše Prohlášení s těmi nesmyslnými fondy tak nevím. Děkuji za radu, která by mě někam nasměřovala. Chci platit jenom to, co jsem povinna platit dle ZoVB § 13 (1) Vlastník jednotky se podílí na správě domu v rozsahu, který odpovídá jeho spoluvlastnickému podílu na společných částech domu, není-li mezi vlastníky jednotek dohodnuto jinak. No a pak samozřejmě služby, tam jak jsem již uvedla je vše v pořádku. Nevím, zda jsem to napsala alespoň trochu srozumitlně, v tom Prohlášní je to děsný chaos. Děkuji.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.