Vložil lake, 13. Duben 2013 - 20:34

Paní Horská, napsala jste: „V Prohlášení vlastníka je psáno, že společenství má v domě k dispozici prádelnu, sušárnu a kočárkárnu.“.
Nemáte pravdu. Společenství nemá v domě „k dispozici“ vůbec nic. Není oprávněno užívat ani jediný metr čtvereční plochy domu. SVJ je pouhý sluha vlastníka. Navíc Prohlášení vlastníka bylo vloženo do katastru dávno před tím, než společenství vůbec vzniklo.

O obdobné situaci se zde psalo vícekrát, viz štítek nebo namátkou tady: http://www.portalsvj.cz/…ch-prostor-0#….

O užívání společných prostor prádelna, kočárkárna, kolárna nerozhoduje společenství. To je naprosto nesmyslné tvrzení, i kdyby to tvrdil jakýsi JUDr. či PUDr. Užívání těchto prostor je dáno kolaudačním rozhodnutím Stavebního úřadu. Tomu musí odpovédat i obsah Prohlášení vlastníka. Způsob užívání místností nelze svévolně měnit bez svolení úřadu, pouhým většinovým rozhodováním vlastníka. A už vůbec ne rozhodováním SVJ či výboru.

Pokud v domě podle kolaudačního rozhodnutí existují společné prostory, určené rozhodnutím Stavebního úřadu jako společné příslušenství bytů, pak ke změně je nutné:

  1. veřejnoprávní povolení Stavebního úřadu ke změně ve způsobu užívání (uděluje se na žádost vlastníka stavby, nikoliv na žádost SVJ),
  2. oprávnění většinových spoluvlastníků ke změně skutečností obsažených v Prohlášení vlastníka (získává se hlasováním podle § 11 odst. 4 ZOVB).

O užívání ostatních společných místností a prostor v domě rozhoduje vlastník tohoto prostoru. To jest všichni spoluvlastníci. V tom mají vaši právníci pravdu. Nerozhoduje společenství, které v domě nic nevlastní, ani výbor. Jak už jsem napsal, společenství je v domě pouhým sluhou a nemá žádné právo rozhodovat o cizím majetku. SVJ je zavázáno přijatým rozhodnutím vlastníka budovy (je povinno se jím nadále řídit). Inu – služebník, který zajišťuje správu, opravy a provoz domu.

Jestliže bude většinově rozhodnuto o vyloučení jednotlivého vlastníka z užívání některé společné místnosti, má nárok na finanční úhradu ve výši odpovídající nájemnému v místě obvyklému za obdobný předmět nájmu. Je ovšemže nutno se o tuto částku přihlásit, a to buď vůči těm, kdo společnou místnost výhradně užívají, nebo přímo vůči SVJ – právnické osobě. SVJ se již samo postará, aby částku vybralo a předalo vyloučenému spoluvlastníkovi.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.