Vložil OPBH (bez ověření), 8. Duben 2013 - 7:29

ObčZ § 663: „Nájemní smlouvou pronajímatel přenechává za úplatu nájemci věc, aby ji dočasně (ve sjednané době) užíval nebo z ní bral i užitky.“

ObčZ § 663 nijak neřeší situaci, kdy pronajímatel není vlastníkem pronajaté věci. Dále, § 663 nestojí osamoceně. Hned další § 664 říká, že pronajímatel je povinen svým nákladem pronajatou věc udržovat ve stavu způsobilém smluvenému užívání. Podle Vašeho výkladu by to znamenalo, že SVJ je povinno udržovat cizí věc svým nákladem.

Napište, prosím, podle jakého § spravovanou věc udržuje pro vlastníka věci správce svým nákladem. Potom by byl Váš výklad konzistentní. Rovněž by to znamenalo, že vlastník věci nemusí na udržování pronajaté věci přispívat (jak mu jinak ukládá ZoVB), neboť ji ze zákona udržuje správce svým nákladem.

Totéž (tj. že nájemce věc udržuje svým nákladem) by podle Vás platilo, pokud je pronajímatelem osoba odlišná od vlastníka věci na základě smlouvy. Touto smlouvou by navíc nebylo možné odchylně sjednat, že náklady na údržbu věci nese vlastník věci.

Lze uzavřít, že ObčZ neřeší situaci, kdy pronajímatelem je podle speciálního předpisu osoba odlišná od vlastníka věci.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.