Vložil lake, 23. Březen 2013 - 17:50

Pane Jaryne, zda si SVJ bere úvěr je pouze vnitřní věcí SVJ. To je otázka cashflow právnické osoby. Vlastníci jednotek pouze ze zákona ručí za závazky společenství. Jejich povinností není splácet úvěr bance, nýbrž splatit dlužnou částku svému společenství.

Jestliže jste si v restauraci objednal lososa na víně s japonskými nudličkami, nezajímá Vás, zda majitel restaurace splácí nějaký úvěr nebo ne. Jakmile Vám jídlo donesou a Vy si pochutnáte, prostě zaplatíte. Další host, který si sedne na Vaše místo, nemůže být číšníkem „zkasírován“ jen proto, že předchozí host utekl ven bez placení.

Jestliže jste si pořídil ojetý automobil, nemůže na Vás jakýsi automechanik vymáhat úhradu opravy toho auta, kterou si objednal (avšak nezaplatil) předchozí majitel před rokem či dvěma. Nejste dlužníkem, závazek předchozího majitele na Vás nepřešel. A je Vám celkem jedno, zda automechanik si vzal nějaký úvěr na naákup součástek k opravě.

Jestliže jste si pořídil byt v zatepleném domě, nemůže na Vás SVJ požadovat abyste splácel dluh toho, kdo si od SVJ zateplení objednal. Vždyť Vy jste to už uhradil předchozímu vlastníkovi v ceně bytu!!! Je na něm, aby z přijaté částky uhradil, co je SVJ stále dlužen.

Ve velkém se páchají podvody, když nabyvateli bytu je výborem tvrzeno, že má prý platit zálohy na zateplení, které ovšem bylo provedeno před více lety. To je nesmysl, samozřejmě: zálohy je možno hradit pouze na náklady, které teprve vzniknou v budoucnu a jejichž výše není známa. Při zateplení ovšem již náklad vznikl (fakturace od firmy, která zateplovala), výše je známa na haléř přesně, SVJ již částku dodavateli uhradilo a tehdejším vlastníkům tím vznikla povinnost zaplatit co si od SVJ objednali.

Opravdu všichni chtějí dobrovolně platit toho lososa za někoho, kdo seděl v restauraci před nimi?

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.