Vložil lake, 18. Březen 2013 - 8:26

Je to jak tušíte: kupní smlouva nemá naprosto žádnou právní platnost ve věcech, které se týkají užívání společných částí domu. Kupní smlouva je závazná pouze pro prodávajícího a kupujícího.

Jakmile developer začal prodávat jednotky, pozbyl oprávnění rozhodovat o společných částech domu, neboť už nebyl jejich jediným vlastníkem. Žádný ze současných vlastníků jednotek není povinen brát ohled na to, co komusi jinému neoprávněně nasliboval developer v kupní smlouvě.

Ke stanovení počátečních pravidel se většinou používá Prohlášení vlastníka budovy (§ 4 odst. 2 ZoVB, písm. c, f). Jestliže tam není určen konkrétní způsob užívání společných částí domu, pak platí, že je mohou užívat všichni v rozsahu svých spoluvlastnických podílů, nebo i jakkoliv jinak. Jedinou podmínkou je aby neomezovali ostatní spoluvlastníky nad přiměřenou míru.

Ke změně pravidel užívání je nutná tříčtvrtinová většina přítomných podle § 11 odst. 4 ZoVB. Tímto způsobem je možné přidělit určitou část domu jednotlivci do výhradního užívání, nebo naopak spoluvlastníka či spoluvlastníky z užívání konkrétní části vyloučit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.