Vložil lake, 19. Březen 2013 - 21:38

Pane Dušane, ve většině se shodneme, ale nesouhlasím s Vaším tvrzením: „Rady o tom, že svolání shromáždění mohou také provést vlastníci jednotek s jednou čtvrtinou hlasů a že jste statutární orgán dosud nezvolili je pouze problém vás – vlastníků jednotek, Vám nepomohou.“ Nemyslím, že by Vaše hodnocení situace bylo správné.

(1) Dnes SVJ existuje, má své stanovy čeká se pouze na volbu statutárního orgánu. Tuto funkci dnes plní většinový vlastník. Je tedy na koho se obracet. BD je také odpovědné za porušování zákona – nevedení účetnictví.

(2) Nebude-li na prvním shromáždění zvolen S.O., může se kterýkoliv vlastník obrátit na soud podle § 11 odst. 3 ZoVB s tím, aby soud nahradil nepřijaté usnesení o volbě členů výboru svým rozhodnutím. Vznikem S.O. skončí správa domu družstvem.

(3) Bude-li BD přítomno na prvním shromáždění a zvolí statutární orgán SVJ podle své většinové vůle, i to bude mít smysl: SVJ začne fungovat, povede povinně své účetnictví, které je možno kontrolovat, a volbou statutárního orgánu převezme automaticky správu domu od BD. A o to přece tazatelce šlo.

Prvním krokem ovšem je napsat pozvánku a svolat shromáždění.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.