Vložil Matějka Jaroslav, 19. Prosinec 2007 - 10:31

Vážení, opět otázka, jak jsou komíny určeny v „Prohlášení vlastníka“? V každém případě nezáleží na skutečnosti, jestli je komín využíván či nikoli. Buď je součástí domu jako celku nebo přináleží k bytové jednotce jako technické zařízení jednotky. Jinak souhlas s p.Vávrou.

V „Prohlášení vlastníka“ by měli být pravidla pro přispívání spoluvlastníků na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku.

Pokud tak není, je možné aby SVJ ve svých stanovách či pravidlech pro hospodaření stanovilo např. že kontroly, revize a čištění komínů včetně likvidace mouru budou hrazeny z:

  • a) dlouhodobé zálohy – příspěvku do tzv. FO, tedy příspěvku spoluvlastníků na výdaje spojené se správou, údržbou a opravami společných částí domu, popřípadě domu jako celku; nebo
  • b) krátkodobé zálohy – za služby spojené s užíváním bytových jednotek, které se jednou ročně vyúčtovávají proti skutečným nákladům, dle počtu komínů (sopouchů) přináležících k jednotce;

Nezáleží na skutečnosti, že komín není využíván, platí závazné právní a technické normy pro komíny. Dnes vlastník komín nevyužívá a za 5 let bude chtít komín využívat a bude požadovat po SVJ uvedení komínu do provozuschopného stavu. To budete ale hradit ze společného, nemáte-li v „Prohlášení…“ či stanovách určeno jinak.

Matějka

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.