Vložil lake, 9. Březen 2013 - 9:13

To co nazýváte „digitální měřič“ je prostě klasický mechanický vodoměr, který má místo obyčejného počitadla elektroniku a displej. Nepřesnost měření je stejná jako u jiných mechanických vodoměrů: nezachytí správně velmi malé průtoky a úkapy. Postupně se zanáší.

Viz starší britská studie přesnosti mechanických vodoměrů (1996), která ukázala, že po 5 letech od nasazení vyhovělo metrologicky pouze 60% z nich. Viz http://www.e-voda.cz/…ut-clanek/15.

Například elektronické vodoměry na webu http://www.kaden.cz/…vodomery.php vypadají pěkně, ale když zjistíte parametry, mají hodnotu minimálního průtoku Q1=0,046 m³/hod. To znamená, že při průtoku nižším než 46 litrů za hodinu není přesnost vodoměru definována, ani výrobcem garantována. Vodoměr se při nižším průtoku může třeba zastavit a přesto je metrologicky zcela v pořádku.

Tyto mechanické vodoměry mají totiž stejné provedení měřící části a shodný princip činnosti (turbinka v proudu vody). Jejich životnost je dána výdrží napájecího článku, zpravidla 10 let. Výměna článku bývá možná pouze při odborné repasi vodoměru, nikoliv svépomocí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.