Vložil lake, 7. Březen 2013 - 10:55

Toto je odpověď na příspěvek, uveřejněný v jiné diskusi: http://www.portalsvj.cz/…i-koupi-bytu#…
.............­.............­.............­.............­.....

Paní PeDuPles,
Napsala jste: „V okamžiku vystavení předpisu záloh není SVJ vůči vlastníkovi cizí osoba.“. Jistě, ale je to bezvýznamné. Dluh vznikl dříve a zcela jiné osobě, že ano. Nabyvatele jednotky se nijak netýká. Váš odlišný názor byste musela „podložit paragrafy“, což se nestalo.

Jestliže si koupíte ojetý, avšak opravený automobil, jste ochotna uhradit autoservisu dluh původního vlastníka? Ne, nemusíte odpovídat …

Napsala jste: „… [rozsudek] nelze použít na situaci, kdy je úvěr na SVJ a splácí se ze záloh na správu.“ To je Vaše druhá chyba. Nelze nařizovat splácení dluhu dvakrát dvěma různým osobám. Existující výdaj již vznikl, už je v účetnictví zanesen, dlužník je znám, pohledávka vůči dlužníkovi již existuje. Nemůže se tedy zároveň jednat o předmět záloh na budoucí nutné výdaje podle § 15 odst. 2. To byste o jediné pohledávce účtovala dvakrát.

Navíc by šlo o fiktivní pohledávku za jinou osobou, než je ta, která si práce objednala, rozhodla o nich a má od počátku povinnost splácet náklad s tím spojený. Viz řádně vedené účetnictví SVJ. A Vy je přece vedete řádně, že?

Uvěr je pouze splácením (vracením) půjčky, kterou si SVJ vzalo dříve. Náklad na opravu domu byl prokazatelně vynaložen v okamžiku, kdy SVJ uhradilo cenu zakázky zhotoviteli. Tím okamžikem vznikla povinnost vlastníků jednotek podílet se na těchto nákladech správy domu podle § 15 odst. 1 ZoVB. Jde o povinný příspěvek na správu. SVJ je oprávněno jej vymáhat vlastním jménem podle § 9a ZoVB.

Paní PeDuPles, pokud neúčtujete takto o závazcích vlastníků jednotek v účetnictví SVJ, pak porušujete zákon. Vaše účetnictví tedy nezachycuje věrně peněžní toky a závazkové vztahy, ani okamžik jejich vzniku. Zeptejte se na FÚ, zda si můžete dovolit do účetnictví nezanášet vzniklé pohledávky a čarovat s nimi nějak někdy později.

Celá výše nákladů na opravu domu je přece kryta zákonným závazkem vlastníků jednotek podle § 15 odst. 1, § 12 a § 13 odst. 1 ZoVB.

Mohlo jistě dojít k situaci, že SVJ a některý dlužník se dohodli (soukromoprávní smlouvou), že podíl vlastníka nebude uhrazen jednorázově na výzvu věřitele (viz ObčZ), nýbrž ve splátkách. Splátka je ovšem pouze dílčím plněním již vzniklého dluhu a ten – jak víme – nemá nožičky …

V tomto speciálním případě (splátky) jistě SVJ uzavřít s dlužníkem dohodu o splátkovém kalendáři. Jde pouze o smlouvu mezi nimi dvěma. Netýká se nijak ostatních vlastníků jednotek, a už vůbec ne pozdějšího nabyvatele jednotky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.