Vložil hidden999, 3. Březen 2013 - 9:05

Úvodem chci sdělit, že velká většina příspěvků lake je přínosná. Nesmysly, které někdy i škodí, se objevují v posledních měsících.

• Mezi příspěvky, které jsou „mimo“ patří opakovaná tvrzení, že technické zhodnocení (např. zateplení) nespadá do zákonného rámce SVJ, že zákon společenství tyto činnosti nesvěřil, atd. ,a proto nemohou být rekonstrukce, modernizace…hrazeny ze záloh na správu. Lake se přitom tvrdošíjně odvolává na první část věty § 9 odst. 1 zákona, aniž by větu dočetl do konce a druhou část věty dal do souvislosti § 11 odst. 5 ZoVB. Správu je třeba chápat v užším i širším slova smyslu.

• Lake a Reserve Study bylo napoprvé zajímavé téma, ale to, co z něj lake udělal, nemá obdoby. Nenastudoval jsi Reserve Study, nemáš právo požadovat žádné příspěvky na správu. Český překlad prý neexistuje. A což takhle připomenout uživatelům portálu SVJ, že výše příspěvků na správu musí být podložena rozpočtem, jehož schválení patří do působnosti shromáždění SVJ, a že rozpočet musí být podložen jednak schváleným plánem akcí a jednak vývojem nákladů na běžnou správu. Od roku 2014 nebude SVJ povinně sestavovat Reserve Study, ale rozpočty.

• Lake odděluje zálohy na správu a příspěvky na správu a určuje, co smí být hrazeno ze záloh na správu a co z příspěvků na správu. To je samozřejmě nesmysl. Příspěvky jsou v současné době hrazeny formou záloh. Náklady na správu jsou tedy hrazeny ze zálohově poskytovaných příspěvků. Na rozdíl od záloh na služby mohou, ale nemusí být finančně vyrovnány. Výjimky mohou existovat, pokud by si SVJ schválilo nějaký konkrétní příspěvek na správu, který nebude poskytnut formou zálohy.

• Lake tvrdí, že podle nového občanského zákoníku nebude možné vybírat příspěvky na správu formou záloh, a to ani v případě, že si to dá SVJ do stanov. To je další nesmysl, který škodí. Naopak je nejvyšší čas začít tvořit pravidla hospodaření. A pokud jejich autoři zapomenou na to, že chtějí, aby byly příspěvky na správu vybírány jako dosud formou záloh, budou mít členové SVJ smůlu, protože tak mohou přijít o podstatnou část informací o hospodaření SVJ.

Nesmyslů a omylů by se našlo více, ale jako ukázka by výše uvedené mohly stačit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.