Vložil lake, 26. Únor 2013 - 6:46

Pane Jar,
Váš příspěvek je off topic, neboli mimo téma této diskuse. Netýká se vůbec SVJ ani záloh na správu domu. Píšete, že jde o bytové družstvo. Má fond oprav, stejně jako tisíce jiných bytových družstev. O fondech oprav bytových družstev tato diskuse ale není; ostatně celý portál je věnován problematice SVJ.

Fond oprav družstva je zaveden v účetnictví družstva a naplňuje se z přijatého nájemného, to jest z vlastních zdrojů družstva. Nájemné je daňově účinný příjem a družstvo s ním hospodaří zcela podle své úvahy. Částka nájemného či příspěvků se samozřejmě nájemci nevyúčtuje, neboť nejde o zálohové platby. Stovky tisíc nájemců družstevních bytů takto „naplňují klobouk“ a je to v souladu se zákonem: jako nájemci Vám není nic do toho, jak pronajímatel použije nájemné, které od Vás vybral a jaké rezervy tvoří ve svém účetnictví.

Bohužel na tomto portálu jsou desítky neználků, kteří tento pojem z družstevního účetnictví nesprávně používají v prostředí SVJ, kde (rezervní) fond oprav právně ani účetně neexistuje. Pletou tím sami sebe i jiné neznalé čtenáře. Váš „náhlý objev“ že družstvo má fond oprav je toho dokladem.

Ptáte se, zda se máte „tázati po konkrétním účelu“. K tomu si musíte přečíst stanovy Vašeho družstva, protože je zřejmě neznáte. Najdete v nich jaké možnosti má jednotlivý člen družstva pro kontrolu družstevního hospodaření.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.