Vložil lake, 25. Únor 2013 - 6:42

Jane, z neznalosti píšete nepravdu. Reserve Study je běžný termín, nastudujte si jej zde: http://en.wikipedia.org/…eserve_study. Reserve Study je nástroj pro plánování rozpočtu, který

  • bere do úvahy stav nemovitosti a očekávané budoucí náklady na údržbu a opravy,
  • obsahuje stabilní a reálný finanční plán, zahrnující jak současné rezervy, tak dlouhodobý postup k zajištění finančních zdrojů (což zpravidla zahrnuje opakované či jednorázové platby, půjšky či bankovní úvěry, popř. kombinaci těchto nástrojů).

Reserve Study sestavují běžně společenství vlastníků či Condominiums či Homeowners' Associations. Reserve Study o které se zmiňuji je přesně definována například v California Civil Code 1365(e). Viz jeden z odkazů, které jsem uvedl v úvodním příspěvku: http://www.portalsvj.cz/…hy-na-spravu, tam si to zájemci mohou prostudovat.

Nehodlám zde vést s nikým debatu o obsahu tohoto pojmu. Jde o dobře legislativně definovaný pojem v oblasti péče o majetek a plánování záloh (reserve) v USA a jiných ekonomicky vyspělých zemích. Proto také používám původní název „Reserve Study“ a nesnažím se o překlad do češtiny, který by mohl znamenat posun významu.

Důležité je, že pomocí Reserve Study je SVJ (i v České republice) schopno prokázat oprávněnost stanovení výše záloh na správu domu podle § 15 odst. 2 ZoVB. Bez Reserve Study to neprokáže a jednotlivý vlastník může úspěšně vzdorovat žádosti o hrazení neurčitých a nezdůvodněných částek. Část SVJ sestavuje již dnes dlouhodobý plán oprav a financí, což je totéž. A pokud se nic takového v SVJ nesestavuje, je na vlastníkovi jednotky, aby toto základní plánování vyžadoval.

Tato diskuse je o tom, jak reklamovat neurčitě stanovené zálohy na správu. Jste-li členem výboru, pak vám jistě vlastníci sdělí jaké plánování výdajů po vás požadují. Chcete-li od nich vybírat zálohy na správu, budete jednou muset poslouchat co Vám říkají a zařídit se podle toho. Jinak od nich neuvidíte ani korunu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.