Vložil PeDuPles (bez ověření), 19. Listopad 2013 - 11:39

Pane Šedina,

rady pana lake berte s rezervou. Je to salónní teoretik a samozvaný dogmatik, který se ani po snesení tisíce důkazů nenechá o chybnosti svých (z prstu vycucaných) teorií a nesmyslných výkladů zákony jasně definovaných termínů přesvědčit a to i přesto, že vůči každému nováčkovi tady právě těmito zákony mává a při použití chybného odborného termínu kýmkoli jiným jim sprostě nadává. Sám ale jen za posledních 24 hodin použil naprosto chybně a v rozporu s jeho zákonnou definicí slovo „příspěvek“ ve třech různých tématech.

Čili, nikdy nejste povinen platit jakékoli příspěvky, a už vůbec ne na základě daňových dokladů nebo smluv. ZoVB slovo příspěvky nezná a v žádném (zejména ne v účetním) slova smyslu se nejedná o úhradu ceny zboží nebo služeb. Příspěvek je buď členský příspěvek např. u sdružení, což je jediná možnost, kdy slovo „příspěvek“ zná ObčZ, nebo příspěvek=dar, který nejste u SVJ rovněž povinen platit. V pekařství taky neplatíte příspěvek na rohlík, truhláři neplatíte příspěvek na výrobu kuchyňské linky.

Váš výbor se ale opravdu plete v tom, že byste měl platit nedoplatky za služby a splatné zálohy na správu po bývalém vlastníkovi. Ty musí vyúčtovat jemu a dohnat si ho. Nicméně je pravda, že opravdu teoreticky žádný nedoplatek nemusí existovat. Záleží na tom, jak měl původní vlastník stanovené zálohy na služby a jaká byla skutečná spotřeba bytu za dobu, kdy byt vlastnil.

Ani zálohy na služby, ani zálohy na správu ale nemají nic společného s datem převzetí bytu. Rozhodující je datum právních účinků vkladu – to najdete na kupní smlouvě, která se Vám vrátí z katastru. Toto je datum, kdy jste se stal vlastníkem bytu a tímto datem jste povinen začít plnit povinnosti vlastníka, tedy hradit jak zálohy na správu, tak zálohy/náklady na služby, ledaže by předávací protokol nebo kupní smlouva naprosto neprůstřelně stanovovaly jinak.

Začněte tedy hradit stanovené zálohy od doby, kdy jste vlastníkem bytu, a počkejte si na vyúčtování, které byste měl dostat do 30.4.2014. Zkon­trolujte si, zda jsou Vám počítány opravdu náklady za služby, které jste spotřeboval (předpokládám, že v předávacím protokole máte uvedeny odečty měřidel) a dále musí sedět osoboměsíce případně podíloměsíce, pokud se podle nich ve Vašem SVJ rozúčtovává. Pokud zjistíte nesrovnalosti, reklamujte vyúčtování.

Jenom malé upozornění – nedoplatek na vyúčtování není ještě důvodem, proč by muselo být chybné, naopak byste se na něj měl připravit, protože vzniká téměř pravidelně všem vlastníkům, kteří koupili byt v podzimních měsících. Jestliže například vlastníte byt od počátku listopadu a zaplatíte dvě zálohy na teplo, které jsou stanoveny jako 1/12 očekávané roční spotřeby, tedy 16,67%, ale náklady na teplo jsou v těchto měsících průměrně 31%, tak prostě nedoplatek vznikne.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.