Vložil lake, 17. Únor 2013 - 18:30

Nejedná se o „pronájem“. Přečtěte si zákon č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor. Žádnou střechu nelze podle něj pronajmout, neboť střecha není samostatná věc a není tedy předmětem právních vztahů.

Ve skutečnosti jde o innominátní smlouvu o udělení práva užívat určitou část domu. To je podstatný rozdíl z hlediska daňového a zejména pokud jste plátci DPH.

Kdo takový příjem daní musíte vědět Vy. To záleží na tom, kdo je účastníkem smlouvy. Ten má z této smlouvy příjem. Budu dále předpokládat, že stranou smlouvy je SVJ.

Jestliže příjem SVJ má být použit „na rekonstrukci střechy“, tedy na účel nesouvisející se správou domu, pak máte problém, a to velký. Je totiž vyloučeno osvobození SVJ od daně z příjmu podle § 20 odst. 7 ZDP. Pak platí:

  • SVJ je povinno příjem zdanit jako příjem právnické osoby.
  • Použije-li tento příjem na rekonstrukci cizího majetku, pak je vyloučeno, aby SVJ uplatnilo osvobození od daně z příjmu podle § 20 odst. 7 zákona č. 586/1992 Sb.
  • Po rekonstrukci musí všichni vlastníci jednotek přiznat nepeněžní příjem a odvést z něj daň. Jiná osoba (která není vlastníkem jednotky v domě) totiž zvelebila jejich majetek ze svých prostředků. Tím jim vznikl nepeněžní prospěch. Osvobození podle § 4 odst. 1 písm. zg ZDP se u nich neuplatní.

Plánujete tedy dvojí zdanění. Pan Kalousek by z vašeho SVJ měl radost. Nechci vám tuto podporu státní pokladny rozmlouvat, ale přece jen bych postupoval jinak. Příjem prostě společenství použije na své výdaje spojené se správou domu. Tím získá nárok na osvobození od daně podle § 20 odst. 7 ZDP. Vlastníci jednotek nebudou samozřejmě také nic danit, protože nebudou mít příjem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.