Vložil lake, 16. Únor 2013 - 7:21

Liweman napsal: „Dočetl jsem se že : SVJ může zálohy použít na jakýkoliv účel spojený se správou domu, bez omezení.“

To jste se dočetl špatně. Není tomu tak. V účetnictví představuje záloha pouze zúčtovací vztah – závazek společenství a zároveň pohledávku vlastníka za společenstvím. Není pravda, že by záloha mohla sama od sebe zaniknout tím, že SVJ použije prostředky na libovolný účel správy domu a odepíše to ze záloh.

Záloha NEJSOU „peníze, které nemají mašličku“. Záloha nejsou vůbec peníze, nýbrž závazek/pohledávka v účetnictví; a ten má ne mašličku, ale pořádnou velikou mašli podle § 15 odst. 2 ZoVB. Použití přijaté zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB na jiný účel je přece vyloučeno zákonem:

„K účelu uvedenému v odstavci 1 skládají vlastníci jednotek předem určené finanční prostředky jako zálohu. Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.“

Z uvedeného je zřejmé, že SVJ vybírá zálohy na krytí budoucích nutných nákladů a je oprávněno použít je pouze na daný účel. Jde o pojistku proti svévolnému hospodaření výboru s cizími zdroji. Jestliže SVJ poruší tuto zákonem uloženou povinnost, má vlastník jednotky (a také bývalý vlastník jednotky) právo žádat vrácení alikvotní části zálohy, neboť došlo k bezdůvodnému obohacení SVJ: odpadl zákonný důvod, ke kterému byla záloha původně vybrána. Závazek SVJ z přijatých částek na zálohách trvá až do spotřebování zálohy na účel podle § 15 odst. 2 ZoVB.

Není možné např. vybírat zálohy určené na výměnu výtahů a pak po osmi letech částku použít na zcela jiný účel bez souhlasu všech, kdo zálohy hradili. Takže si to zopakujme:

  • Při použití prostředků SVJ na na účel, k němuž byla vybírána záloha na správu, je zdrojem tato záloha: v účetnictví se sníží stav pasiv (závazek vůči vlastníkovi jednotky) o částku, která byla vydána na správu domu. Došlo ke spotřebování (použití) zálohy.
  • Při použití prostředků SVJ na jiný účel (např. na platbu za služby, nebo úhradu pokuty) nemůže dojít k účetnímu čerpání zálohy na správu. Stav pasiv SVJ se tím nesnižuje a závazek SVJ vůči vlastníkovi jednotky zůstává zachován v původní výši. Nedošlo ke spotřebování (použití) zálohy.

Domnívám se, že jak Vy, tak ostatní diskutující zaměňujete pojmy v účetnictví. Pravda je tato:
SVJ je oprávněno použít své prostředky na jakýkoliv účel spojený se správou domu, bez omezení.
SVJ není oprávněno použít zálohy (cizí zdroj) na jakýkoliv účel spojený se správou domu. Omezení je dáno ustanovením § 15 odst. 2 ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.