Vložil Pavel, 9. Prosinec 2007 - 23:21

Povinnost sestavovat účetní závěrku má účetní jednotka, tedy i SVJ, podle zákona o účetnictví. Sankce za nesestavení jsou jak v § 37 zákona o účetnictví tak v § 125 trestního zákona.

Jiná věc je, zda účetní závěrku výbor předkládá členům SVJ a zda ji schvaluje shromáždění. To by jste měli mít ošetřeno ve stanovách. Většina stanov vychází ze vzorových stanov a tam je povinnost schvalovat ÚZ v čl. VII/3/e.

Já bych předsedkyni upozornil, že vystavuje riziku sankcí celé SVJ, pokud nesestavuje účetní závěrku, a sebe vystavuje riziku trestního stíhání. Pokud by SVJ vznikla škoda ze sankce za nevedení účetnictví, tak by ji mělo SVJ vymáhat po nekvalifikovaném výboru podle ObčZ. Neznám konkrétní situaci, je ale pravděpodobné, že jde pouze o neznalost a ne o zakrývání něčeho nekalého.

P.S. Zajímalo by mne, jestli ten chytrák co vymyslel SVJ si také uvědomil, že se musí najít desítky tisíc lidí do výborů, kteří se musí alespoň rámcově orientovat v nelehkých českých předpisech a musí být schopní alespoň nějak řídit činnost okolo statisíců bytů v miliardových hodnotách.

Hezký den! PavelSVJ@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.