Vložil FrantaF, 15. Únor 2013 - 11:29

Diskuze skončila pouze vyslovením názorů, které dovolují jakékoliv vysvětlení. Hlavní příčina je v tom, že z uvedených hodnot se nic kloudného zjistit nedá. Podle mého názoru je případ dosti závažný a v každém případě nevykazuje známky běžné velikosti posunu odchylky při eliminaci překročení limitů. Může to mít dvě hlavní možné příčiny, špatný výpočet nebo velmi nevhodné polohové redukce, případně hrubé chyby v měření.

V následujících grafech ukazuji velikost změn odchylek od průměru při výskytu hodnot, které odchylku překračují. Z prvního grafu běžného výpočtu vidíme, že i při několika hodnot nad +40% zůstávají hodnoty jen málo odlišné od hodnot zadaných. Přitom se vzájemná odchylka hodnot u jednotlivých bytů zvyšuje s velikostí hodnoty počtu dílků. U nízkých hodnot je nízká a postupně úměrně s hodnotou dílků narůstá.

Druhý graf ukazuje stejný případ, kde byly místo dílků redukovaných polohovými redukcemi, zadány přímo hodnoty naměřených dílků. Také v tomto případě se původní odchylka od průměru příliš neodchyluje od odchylky po odstranění hodnot mimo povolený limit.

Teprve v posledním případě, kdy jsem naměřené hodnoty (tedy neupravené polohovými redukcemi) u dvanácti bytů s nejvyšší měrnou spotřebou zvýšil na trojnásobek, se rozdíl odchylek jednotlivých bytů podstatně zvětšil.

Byt číslo 22 má v posledním příkladě rozdíl odchylky před úpravou a po úpravě v důsledku odstranění hodnot mimo limit téměř stejný rozdíl, jaký uvádí nespokojený tazatel. Poměry se samozřejmě mění, ale při stejném poměru počtu nadměrně topících bytů k celkovému počtu bytů je situace přibližně stejná.

Nejjednodušším opatřením je vyloučení chyby ve výpočtu. K tomu stačí dobrý počtář a hodnoty naměřených a redukovaných dílků každého bytu, velikost plochy bytu a parametry pro velikost základní složky a limity odchylek.

Teprve po ověření že je výpočet správný, bych se pokusil hledat další příčiny chyby, které nebude tak snadné zjistit. V každém případě nepovažuji uvedený rozdíl v odchylce od průměru před a po eliminaci za normální.

Zdůvodnění mého názoru mají podpořit tři grafy, které jsou uvedeny v mé složce http://sdrv.ms/Le0Frm pod názvem v hlavičce příspěvku, nebo: http://cid-57ae87edc9dfe38f.office.live.com/…aspx/.Public

FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.